Kwas omega-7. Komu pomaga i gdzie go szukać?
Sporo wiemy już o zdrowych kwasach omega 3-6-9, a teraz dołącza do nich jeszcze kwas omega-7, czyli tzw. kwas palmitoleinowy. Niedawno naukowcy odkryli jego prozdrowotne właściwości.
Komu pomaga?
Obniża poziom tkanki tłuszczowej w organizmie, zwłaszcza niebezpiecznego tłuszczu trzewnego. Korzystnie wpływa na pracę żołądka i przyspiesza gojenie się wrzodów. Dobrze wpływa na serce, zmniejsza ryzyko miażdżycy i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się. Nawilża ją i zapobiega tworzeniu się zmarszczek.
Gdzie go szukać?
Prawdziwą skarbnicą kwasu omega-7 są oleje: z orzechów macadamia i rokitnika. Sporo jest go też w kurczaku, wołowinie, indyku, łososiu, pstrągach i jajach. Dzienne zapotrzebowanie organizmu to 1000 mg, jedna łyżeczka któregoś z wymienionych olejów albo jedno jajko i 150 g mięsa albo ryby.
Zobacz także: