Kwiaty: Więcej niż ozdoba talerza
Kwiaty jadalne nie wyróżniają się co prawda wysoką zawartością białka, tłuszczu i węglowodanów, ale mogą wzbogacać codziennie menu w składniki mineralne, a także cenne przeciwutleniacze. Poza tym zmniejszają objawy alergii i grzybicy. Chronią nerki, serce, naczynia krwionośne. I leczą skołatane nerwy.

Korzystny wpływ na zdrowie ma ponad osiemdziesiąt gatunków kwiatów! Warunek jest tylko jeden, muszą one pochodzić z nieskażonych opryskami miejsc. Co zatem warto posadzić na swojej działce lub nawet na balkonie?Słonecznik na gorączkę
Żółte płatki stosuj jako okład, a zmniejszą się obrzęki. Masz gorączkę? Zbije ją napar. Związki organiczne obecne w płatkach hamują także objawy alergii i przedłużają młodość skóry. Aby przygotować napar, wystarczy łyżeczka suszu i szklanka wrzątku. Pij po przestudzeniu, raz dziennie. Stosuj też jako tonik do przemywania cery.

Nasturcja niszczy bakterieNajcenniejsze są jej niedojrzałe kwiaty i owoce. Podnoszą odporność, zwalczają stany zapalne - te wywoływane zarówno przez bakterie, jak i grzybicę. Zajadaj się surowymi płatkami - tak jest najzdrowiej. Są lekko pikantne, jak rzeżucha lub rukola. Warto je dodawać do sałatek lub kanapek. Możesz też całe kwiaty nasturcji nadziać twarogiem wymieszanym z przyprawami, oliwkami lub suszonymi pomidorami.Surfinia wzmocni serce Im ciemniejsze ma kwiaty, tym więcej zawiera cennych związków niszczących wolne rodniki i stabilizujących poziom cholesterolu oraz pracę serca. Ze względu na intensywny, gorzki smak najlepiej podawaj je skropione miodem lub owocowym octem balsamicznym. Bratek obniży ciśnienie W jego kwiatach kryją się cenne związki, które uszczelniają i rozkurczają naczynia krwionośne, regulując ciśnienie. Zwiększają też przyswajanie witaminy C, a tym samym wzmacniają odporność. Bratek jest pyszny zarówno surowy w sałatkach, jak i w deserach, nurzany w pianie z białka i cukru. Regularnie pita herbatka z bratka wspomoże odtruwanie organizmu - działa bowiem napotnie i moczopędnie.

Róża uspokoi nerwy Najzdrowsze są dzika i stulistna. Do wykorzystania nadają się płatki, ale to owoce mają więcej witaminy C. Już trzy dziennie zapewniają 100 proc. zapotrzebowania. Konfitury są przepyszne, a leczą bóle żołądka i nerek, poprawiając przemianę materii i działając moczopędnie. Moc niwelowania stresu ma zaś ekstrakt z róży. Głównie dzięki witaminom z grupy B, które osłabiają działanie hormonu stresu. Przepis jest prosty: zalej 150 g płatków dzikiej róży 150 ml alkoholu, odstaw na dwa tygodnie, a następnie przelej przez drobne sito.

Lawenda ukoi Działający uspokajająco i antybakteryjnie olejek eteryczny nie wyczerpuje zalet tej rośliny. Świeże lub suszone płatki dodane do herbaty działają rozkurczowo i zmniejszają wzdęcia. Przy kłopotach z wątrobą, rozwiązaniem będzie napar z lawendy. Uwaga! Jest on gorzki przez duże stężenie leczniczych garbników.

Uwaga na czarny bez Tylko kwiaty mają działanie lecznicze (m.in. rozgrzewające). Gałązki są toksyczne. Podobnie jest w przypadku akacji.

Ostrożnie z tulipanem Jedynie niezbyt często spotykana odmiana Gesneriana. Ma jadalne płatki o smaku zielonego ogórka. Wszystkie pozostałe tulipany są dla człowieka bardzo niebezpieczne. Podobnie jak kwiaty konwalii, żonkila, rododendronu, oleandra, kaczeńca, narcyza czy pachnącego groszku. Zobacz także: