Lepszy słuch dzięki diecie
Od tego, co masz na talerzu, zależy zdrowie całego organizmu, także słuchu. Jedz zdrowo, a nie ogłuchniesz.
To powinnaś dostarczać w swojej diecie
Codziennie przyrządzaj surówki. Skrapiaj je oliwą lub tłoczonymi na zimno olejami - rzepakowym, lnianym, sezamowym. Są dobrym źródłem witaminy E, która wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia ukrwienie wszystkich narządów. Dla słuchu szczególnie korzystne jest dodawanie oleju sezamowego, bo zawiera dużo fitoestroli, obniżających poziom cholesterolu.
Trzy razy w tygodniu zjedz potrawę z pieczarkami, boczniakami lub kurkami. Są bogate w cynk, który zapobiega szumom usznym. Dodawaj do nich produkty zawierające rutynę, uszczelniającą naczynia włosowate. Znajdziesz ją w kaszy gryczanej, cytrusach, wiśniach i morelach.
Dwa razy w tygodniu zjedz tłustą rybę. Zawiera kwasy omega-3, które poprawiają ukrwienie i zmniejszają ryzyko głuchoty wynikające z wieku. Leczą też stany zapalne, osłabiające zdolność słyszenia. Ryby jedz z warzywami bogatymi w kwas foliowy, czyli szpinakiem, jarmużem, brokułami, sałatą. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia dźwięków.
Na deser sięgaj po owoce zamiast słodyczy - morele, śliwki, jabłka. Wszystkie są doskonałym źródłem witaminy C - jednego z najlepszych przeciwutleniaczy. Niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia słuchu.
Uważaj na cholesterol
Gdy jest go za dużo, odkłada się w tętnicach i zwęża ich światło. Także tych, które doprowadzają krew do ucha środkowego. Jedz produkty bogate w błonnik, bo utrudnia przyswajanie cholesterolu. Najlepszym źródłem są grube kasze, pełnoziarniste pieczywo i warzywa korzeniowe.
Tego unikaj
Tłuszczu zwierzęcego i cukru, bo zatykają naczynia krwionośne i pogarszają ukrwienie ucha.
Soli - sprzyja nadciśnieniu, które uszkadza naczynia i powoduje szumy uszne.
Palenia papierosów - zwiększa ryzyko utraty słuchu.
Zobacz także: