Lipa nie dla każdego
Na co się ją stosuje? A kto powinien jej unikać. Warto to wiedzieć, zanim zrobisz wywar z tej rośliny.
Liście pomagają w dolegliwościach jelitowych i owrzodzeniu podudzi; drewno - w chorobach wątroby, pęcherzyka żółciowego i na cellulit. Ale w ziołoterapii głównie wykorzystuje się kwiat lipy. Leczy on układ pokarmowy, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych i przepływ żółci.
Napary łagodzą przeziębienie, działając napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie. Zmniejszają kaszel i chrypkę. Zalecane są też nerwusom.
Kiedy musisz uważać?
Lipa odwadnia organizm, dlatego stosując ją trzeba pić dużo płynów, najlepiej zwykłej wody. Zbyt duża ilość herbatek prowadzi też do problemów z układem nerwowym i wzrokiem.
Dla kogo jest niewskazana?
Jest moczopędna, więc zakazana przy chorych nerkach. Niewskazana też przy dolegliwościach serca - nadmiernie je obciąża i może powodować bóle zamostkowe. Dla uczulonych na pyłki lipy niebezpieczne są miody lipowe i inne letnie!
Zobacz także: