Majeranek w kuchni i apteczce

Majeranek jest starą rośliną leczniczą i przyprawową, nadal często uprawianą. Najbardziej rozpowszechniona jest jego uprawa w Niemczech, Czechach i niektórych rejonach Azji i Ameryki Północnej. Warto po niego sięgnąć - wzmaga trawienie, przyspiesza metabolizm, dzięki czemu przeciwdziała zaleganiu pokarmów i substancji toksycznych w ciele.

Majeranek
Majeranek123RF/PICSEL

Surowiec ma przyjemny, korzenny zapach i smak. Zawiera 2 procent olejku lotnego, którego skład zmienia się nieznacznie pod wpływem środowiska, w którym rosną rośliny.

Majeranek jest popularną przyprawą kuchenną, używa się go też przy wyrobie wędlin. Poprawia smak smażonych i pieczonych mięs. Można go także dodawać do potraw z gotowanych warzyw i do sosów. Większych ilości majeranku należy unikać, ponieważ mogą działać oszałamiająco na układ nerwowy.

Majeranek wzmaga trawienie, działa wiatropędnie, a także rozkurczowo na narządy trawienne i żółciopędne. Dlatego potrawy z jego dodatkiem są łatwiej przyswajane przez układ pokarmowy i likwidują niestrawność.

W medycynie ludowej odwar z majeranku stosuje się wewnętrznie przy zaburzeniach trawienia, wzdęciach, kolkach jelitowych i biegunce. Natomiast zewnętrznie napar z majeranku stosuje się do kąpieli i przemywań w przypadku trudno gojących się ran, owrzodzeń i innych chorób skóry.

Ojczyzną majeranku w stanie dzikim były obszary Libii i Egiptu, poprzez Półwysep Arabski do Indii. Niektórzy autorzy są jednak zdania, że pierwotnie występował on tylko w Afryce Północno-Zachodniej. W krajach śródziemnomorskich zaczęto uprawiać majeranek w starożytności.

Więcej porad:

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas