Mała garstka migdałów dziennie
Orzechy, zwłaszcza migdały, są uważane za zdrową przekąskę. Przy jakim problemie zdrowotnym dobrze jest po nie sięgać?
Badania opublikowane w czasopiśmie "The Jurnal of Nutrition" dowodzą, że migdały mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Według naukowców, w utrzymaniu cholesterolu HDL (czyli dobrego) na odpowiednim poziomie pomogą nam właśnie migdały. Do takich wniosków doszli naukowcy po badaniach przeprowadzonych na 25 kobietach i 25 mężczyznach.
Przez 3 tygodnie podawano im codziennie garść migdałów. Po tym czasie poziom cholesterolu HDL (czyli dobrego cholesterolu) wzrósł. Przez kolejne 3 tygodnie badani dostawali zamiast migdałów - babeczkę bananową. Choć eksperyment trwał krótko, różnice w poziomie dobrego cholesterolu były zauważalne. Badacze są pewni, że nawet niewielka ilość migdałów daje pozytywne efekty.