Medyczne prawdy i mity - jak uniknąć zawału?
Co robić, by zmniejszyć ryzyko kłopotów z sercem?
Cholesterol nie ma wpływu na pracę serca. NIE
Zbyt wysoki poziom tzw. złego cholesterolu LDL jest groźny dla naczyń krwionośnych. Odkładając się w nich zapycha je, a to zmniejsza dopływ krwi i tlenu do serca i sprzyja chorobom układu krążenia.
Szczepionka przeciw grypie zmniejsza ryzyko zawału u osób chorych na serce. TAK
Tak wynika z najnowszych badań naukowych. Dotyczy to zwłaszcza chorych, którzy niedawno przeszli zawał lub odczuwają bóle dławicowe w klatce piersiowej.
Nie ma związku między zawałem a temperaturą otoczenia. NIE
Nagła zmiana temperatury, np. gdy z dnia na dzień słupek rtęci spada o kilka lub kilkanaście stopni, to jeden z częstszych czynników, przyczyniających się do zawału serca.
Problemów z sercem można uniknąć jedząc więcej błonnika. TAK
Zdaniem uczonych odpowiedni poziom tego składnika w diecie zwiększa także szanse na przeżycie już po zawale serca. Chodzi o błonnik z ziaren zbóż oraz warzyw i owoców.
Więcej w serwisie:
Rewia 2014/21