Menu sprawnego mózgu
Na dobrą pamięć i błyskotliwą inteligencję.
Podobno od złego jedzenia nasz mózg może się skurczyć. Ponad 40 lat temu naukowcy udowodnili, że istnieje ścisły związek między zdolnościami umysłowymi a dostarczaniem organizmowi witamin i składników mineralnych. Sprawność intelektualna zależy więc od właściwej diety. To pokarmy uruchamiają setki mechanizmów wpływających na intelektualne funkcje mózgu. Stymulują produkcję enzymów, hormonów i chemicznych substancji zwanych neuroprzekaźnikami. Zwłaszcza neuroprzekaźniki odgrywają znaczącą rolę w procesach zapamiętywania i przypominania.
Są to substancje potrzebne do przesyłania sygnałów między komórkami nerwowymi - neuronami. Bez tych impulsów niemożliwe byłoby myślenie, kojarzenie, przyswajanie wiedzy. Ale jedzenie może też szkodzić mózgowi. Czego unikać?
Zbyt duża ilość tłuszczów trans w diecie może spowodować, iż nasz mózg się skurczy. Margaryna, chipsy, frytki, zupy w proszku czy fast foody to najgorsza z możliwych diet dla mózgu. Im więcej "złych" tłuszczów, tym większe kłopoty z koncentracją i logicznym myśleniem. Co gorsza - taka dieta zwiększa ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Glukoza przenika do krwi i dodaje neuronom energii. Ale musi być dostarczana mądrze. Wszelkiego rodzaju białe pieczywo - bułki, chałki, drożdżówki, a także makaron czy ryż mają wysoki indeks glikemiczny, który powoduje nagłe skoki glukozy - a więc nieregularne dostawy paliwa do mózgu. Stąd już tylko mały krok do zaburzeń koncentracji i spowolnienia procesów racjonalnego myślenia. O wiele zdrowsze są węglowodany złożone, bogate w błonnik - ciemny ryż, kasze, owsianka czy warzywa strączkowe, których trawienie trwa długo, a energia uwalnia się stopniowo.
34/2016 Świat i Ludzie