Mieszanki ziołowe ojca Klimuszki
Poznaj legendarne receptury prosto z klasztornej apteki.
Do zakonnika franciszkanina Andrzeja Czesława Klimuszki po zdrowotną poradę przyjeżdżały w latach powojennych tysiące ludzi. Słynął nie tylko z ziołolecznictwa. Był też wizjonerem i jasnowidzem. Potrafił na podstawie zdjęcia określić, co się stało z zaginioną osobą. Przepowiedział krótki żywot papieża Jana Pawła I, wybór kardynała Karola Wojtyły na papieża czy powstanie związku "Solidarność".
Leczą... mieszanki
Ostatnie lata swojego życia Andrzej Czesław Klimuszko spędził w klasztorze w Elblągu, poświęcając się badaniu leczniczych właściwości roślin. W tej dziedzinie stał się jednym z najwybitniejszych specjalistów w Polsce. Pozostawił przepisy na kuracje 130 chorób. Za zasługi okrzyknięty został Cudotwórcą z Elbląga, a radni przyznali mu pośmiertnie w 2004 roku tytuł honorowego obywatela miasta.
Słynny zakonnik był przeciwnikiem stosowania podczas leczenia jednego czy dwóch ziół. Przestrzegał przed codziennym piciem np. herbatki z samej mięty, lipy, melisy itd. Jego zdaniem, dłuższe spożywanie takiego naparu prowadzić może do zaburzeń zdrowotnych. W książce "Wróćmy do ziół leczniczych" napisał: "Bezwzględnym warunkiem uzyskania dobrych efektów leczenia ziołami jest umiejętność ich doboru i połączenie w odpowiedni zestaw".
Dopiero picie naparu z wielu roślin (zwykle od 7 do 11 naraz) daje właściwy efekt. Każde zioło ma bowiem inne działanie. I tylko stosowane zespołowo mogą przywrócić równowagę biologiczną w chorym organizmie. Zalecenia zakonnika znacznie odbiegały od modelu rutynowych recept lekarskich z lat 50. i 60.
Przygotuj zestaw
Weź po 50 gramów każdego z zalecanych ziół, dokładnie je wymieszaj i wsyp do szklanego, zakręcanego słoja. Za każdym razem zaparzaj zioła świeże. Kopiastą łyżkę stołową mieszanki zalej szklanką wrzącej wody, przykryj na 3 godziny. Przecedź, lekko podgrzej. Ziela i kwiatów nie wolno gotować, ponieważ tracą wtedy cenne substancje.
Jeśli zestaw zawiera korę lub korzeń, można gotować je osobno 5 minut w małej ilości wody, przecedzić, a odwar dodać do naparu. Ziół nie słodzi się. Pije się je powoli, małymi łykami. Po skończeniu pierwszej przygotowanej mieszanki należy zrobić przerwę na 7 dni. Potem można rozpocząć kolejną kurację.
Następnie - po zakończeniu drugiego zestawu - należy odstawić ziółka na 12 dni. Trzeci i ostatni zestaw przyjmuje się profilaktycznie. Jeśli ze względu na przewlekłe schorzenie stosujesz mieszanki dłuższy czas, przerwy pomiędzy kolejnymi kuracjami muszą trwać 10-14 dni. Uwaga! Terapia ziołowa może tylko wspierać leczenie zaordynowane przez lekarza. Ze względu na interakcje z innymi lekami, należy powiadomić o niej specjalistę.
Problemy z wagą
Aby schudnąć
Weź po 50 g: morszczyna pęcherzykowego, kory kruszyny, korzenia mniszka lekarskiego, wilżyny i lubczyka, znamienia kukurydzy, strąków fasoli, ziela skrzypu polnego, srebrnika i krwawnika, liścia szałwii. Pij 3 razy dziennie po szklance.
Aby utyć
Weź po 50 g: owocu dzikiej róży, porostu islandzkiego, korzenia lukrecji, prawoślazu, arcydzięgla i kozłka, ziela krwawnika, owocu jarzębiny, liści maliny. Pij 3 razy dziennie po szklance.
By kuracja działała, pij napary 20 minut przed jedzeniem.
Brak witamin i regeneracja
Na brak witamin
Nieracjonalne odżywianie może przyczynić się do zaburzeń przemiany materii, osłabienia odporności i chorób. Weź po 50 g: owocu dzikiej róży, jarzębiny i głogu, liścia czarnej porzeczki, pokrzywy i mięty pieprzowej, korzenia mniszka lekarskiego, ziela krwawnika, kłącza tataraku. Pij 3 razy dziennie pół szklanki po posiłku. Na śniadanie: 3 ząbki posiekanego czosnku na kromce chleba z masłem. Na kolację: kanapka posypana posiekaną cebulą i polana oliwą.
Po antybiotykoterapii
Zasil organizm w pałeczki kwasu mlekowego i witaminy z grupy B. Sole mineralne zapewnią zioła. Weź po 50 g: korzenia arcydzięgla, mniszka lekarskiego i lubczyku, kłącza perzu i tataraku, owocu dzikiej róży i jarzębiny, kwiatu wiązówki, liścia borówki czernicy, ziela fiołka trójbarwnego. Pij 3 razy dziennie po szklance przed posiłkiem przez miesiąc. Przez tydzień na śniadanie jedz tatara z surowej cielęcej wątróbki z chrzanem (ok. 150 g).
Problemy żołądkowe
Nadkwasota żołądka
Typowa dolegliwość związana ze świątecznym ucztowaniem. Weź po 50 g: ziela majeranku, krwawnika, srebrnika i szanty, korzenia prawoślazu, kwiatostanu lipy, liścia melisy, porostu islandzkiego, kłącza perzu. Pij 3 razy dziennie po szklance.
Niestrawność nerwowa
Może się rozwinąć na skutek przemęczenia pracą, przykrych przeżyć psychicznych, długotrwałych zmartwień. Na wszelkie nerwice skutecznym środkiem leczniczym jest hydroterapia, kąpiele, nacieranie mokrym ręcznikiem. W lżejszych przypadkach działają też zioła. Weź po 50 g: liścia melisy i bobrka, ziela tymianku, rdestu ptasiego i macierzanki, korzenia kozłka, arcydzięgla, kłącza tataraku, ziela dziurawca, kwiatu lawendy. Pij 3 razy dziennie po szklance.