Migdałowa moc zdrowia
Migdały doceniane są za swoje wyjątkowe właściwości od tysiącleci. W dobrze skomponowanej, zbilansowanej diecie nie może ich zabraknąć - są one bowiem jedną, wielką bombą minerałów i witamin oraz skarbnicą bezcennych dla organizmu, zdrowych tłuszczy nienasyconych.
Pierwsze wzmianki o migdałach pochodzą ze Starego Testamentu, wiadomo także, że w starożytnym Egipcie wykorzystywano je jako dodatek do chleba. Z antycznej Grecji pozostała nam nawet piękna legenda o Filis, która z tęsknoty za ukochanym zamieniła się w drzewo migdałowca.
Piękna skóra bez rozstępów
Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, migdały zawierają niezwykle dużo wartości odżywczych i prozdrowotnych. Znajdziemy w nich mnóstwo witaminy E, mającej zbawienny wpływ na układ krwionośny, witaminę B2, czyli ryboflawinę, odgrywającą niebagatelną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku oraz systemu nerwowego, a także kwas foliowy, istotny przede wszystkim dla kobiet w ciąży. Panie spodziewające się potomstwa powinny chrupać migdały jeszcze z jednego powodu - dzięki migdałom skóra staje się elastyczna, a to sprawia, że jest mniej podatna na rozstępy.
Dodatkowo, migdały są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierają ponadto dużo wapnia, który stanowi ok. 20% ich masy. Pozytywny wpływ tych bakalii na zdrowie z pewnością docenią także wszyscy ci, którzy często narażeni są na stres, przemęczenie czy wysiłek fizyczny - migdały są bowiem źródłem magnezu, niezbędnego właśnie w takich stanach. W migdałach znajdziemy również cynk, niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego, wzmacniający paznokcie i skórę. Ponadto, zawierają one fosfor - budulec kości i zębów oraz potas, który odpowiedzialny jest za prawidłową pracę serca, usuwanie produktów przemiany materii oraz zaopatrywanie mózgu w tlen.
Migdałowe śniadanie
- Warto wzbogacić swoją codzienną dietę w migdały dla zachowania zdrowia, urody i zgrabnej sylwetki - mówi Ewa Janicka Technolog Żywności z firmy Primavika. Wielkim błędem byłoby nie skorzystać z ich zdrowych, arcybogatych właściwości, w szczególności, że są one doskonałym dodatkiem do wszelkich posiłków - zarówno tych słonych, jak i słodkich. Migdały nie tylko podnoszą walory zdrowotne i odżywcze dań, ale także dodają im wyjątkowego smaku.
Dodane na przykład do jogurtu czy owocowego smoothie tworzą smaczną i prostą przekąskę lub łatwe w przygotowaniu, energetyczne śniadanie. Migdałowe płatki świetnie komponują się z sałatkami ze świeżych warzyw czy owoców, a także wzbogacają smak ryb i mięs. Warto także spróbować migdałów w postaci masła. Naturalne masło z prażonych migdałów jest delikatne, aksamitne i absolutnie wyjątkowe w smaku. Idealnie sprawdza się do kanapek, ciastek, wafli, wypieków, sosów, dipów a nawet farszu. Przy zakupie masła migdałowego, najeży jednak zwrócić szczególną uwagę na naturalność i skład takiego produktu.
Dla pięknej sylwetki
Migdały, choć pozornie kaloryczne, zalecane są także podczas diety odchudzającej - owoce migdałowca pospolitego skutecznie hamują głód i zapewniają poczucie sytości na długi czas. Poza tym, tłuszcze w nich zawarte to bardzo pożądane w organizmie ludzkim tłuszcze nienasycone. Są to zdrowe tłuszcze, wskazane nawet podczas diety, które obniżają poziom złego cholesterolu i ryzyko wystąpienia chorób serca.
Lista prozdrowotnych migdałowych zalet oraz możliwości kulinarnych, jakie dają, jest tak długa, że nie sposób wszystkich wymienić. Po prostu trzeba je pokochać i na stałe wprowadzić do swojego menu, co z pewnością bardzo szybko przyniesie wiele nieocenionych korzyści dla zdrowia i dla najbardziej wymagającego podniebienia.