Mikstury z lipy na sen i nerwobóle
Herbatą z lipy wspieramy się najczęściej w przeziębieniu, działa bowiem napotnie i przeciwgorączkowo. Jest też bezpiecznym środkiem uspokajającym - łagodzi napięcie i drażliwość, działa przeciwlękowo. Pomaga w bezsenności, nerwobólach i migrenach. Nieznacznie obniża ciśnienie krwi.
Zbierz i wysusz
Słodka woń lipy to jeden z najpiękniejszych zapachów lata. Gdy dobrze wysuszysz jej kwiaty, zatrzymasz go na cały rok. Lipę zbieramy, kiedy kwiaty zaczynają się otwierać - zrywa się je razem z szypułką i podsadką, która wygląda jak listek. Taki surowiec jest najcenniejszy. Robimy to w słoneczny dzień. Suszymy w temperaturze do 40°C, ułożone cienką warstwą.
Napoje na "nerwy" i sen
Łyżkę kwiatu lipy zaparz w szklance wrzątku pod przykryciem. Dosłodź sokiem malinowym lub miodem. Herbatka wyciszy cię i pomoże zasnąć. Albo pij po szklance trzy razy dziennie między posiłkami jako łagodny środek uspokajający (bądź regenerujący po długotrwałym wysiłku umysłowym).
Zrób zapas nasennej herbatki wielokwiatowej. Wymieszaj w równych częściach wysuszone kwiaty lipy, czarnego bzu i nagietka oraz liście melisy lekarskiej. Łyżeczkę ziół wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem. Wypij na wieczór.
Napój możesz przygotować również na mleku. Do rondelka wlej szklankę mleka, wsyp łyżeczkę ziołowej mieszanki i zagotuj. Przecedź przez sito. Dodaj miód do smaku.
Odwar do kąpieli
Osiem łyżek suszonych kwiatów lipy zalej dwiema szklankami letniej wody. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu, przecedź. Dolej do wody w wannie. Kąpiel cię wyciszy, złagodzi nerwobóle i bóle reumatyczne.
Syrop do herbaty
Przygotuj: 100 g kwiatów lipy drobnolistnej, litr filtrowanej wody (miękka woda "wyciągnie" więcej substancji aktywnych z ziół), kilogram cukru, sok z dwóch-trzech cytryn.
Oczyść kwiaty z owadów (nie płucz - wystarczy, że potrząśniesz gałązką). Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, a syrop lekko zagotuje, dodaj kwiaty lipy. Powinny być zanurzone. Syrop odstaw na dwa dni. Przecedź. Przy kłopotach z zaśnięciem wypij łyżeczkę syropu lub dodaj do wieczornej herbaty.
Nalewka
Przygotuj: trzy szklanki kwiatów lipy, 0,25 l spirytusu, 0,25 l wódki, szklankę wody, 200 g cukru, pół laski wanilii.
Oczyszczone, przebrane kwiaty lipy wrzuć do słoja. Zalej najpierw wódką, a potem spirytusem i odstaw w ciepłe i słoneczne miejsce na około 14 dni. Co jakiś czas wstrząsaj słojem. Po dwóch tygodniach płyn zlej i przefiltruj przez sito wyłożone gazą. Wodę zagotuj z cukrem, dodaj miąższ z laski wanilii. Przestudź syrop i dolej do maceratu. Jeszcze raz całość przecedź i rozlej do butelek. Szczelnie zamknij. Odstaw nalewkę na sześć miesięcy do spiżarni lub piwnicy.
Zażywaj po małym kieliszku (25 ml) przed snem.
Zobacz także: