Miód manuka
Działa silnie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Miód manuka wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru krzewów manuka (Leptospermum scoparium) rosnących w Nowej Zelandii i Australii. Ze względu na aktywność biologiczną, miód manuka cieszy się ogromnym zainteresowaniem konsumentów.
Badania naukowe przekonują, że miód ten działa silnie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Aktywność biologiczna miodu manuka wynika z zawartości w nim określonych substancji chemicznych. Składnikiem odpowiedzialnym za lecznicze właściwości miodu manuka jest metyloglioksal (MGO) - związek chemiczny powstający w wyniku przemian zachodzących w nektarze kwiatów kwitnących na krzewach manuka. Aktywność biologiczna miodu manuka, jak wykazały szczegółowe badania, jest ściśle związana ze stężeniem tego składnika w miodzie.
Zawartość metyloglioksalu wynosi od 30 do 800 mg/kg miodu, co odpowiada wartościom od 30 do 800 MGO.
Produktem najczęściej wybieranym jest miód manuka o stężeniu 400 MGO. Rodzime miody także zawierają metyloglioksal, jednak jego ilości można uznać za śladowe (ok. 5 mg/kg).
Zobacz także: