Miód manuka. Czy warto się nim zachwycać?
Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka porastającego tereny Nowej Zelandii - jednego z najczystszych obszarów świata.

Tylko w tym miodzie występuje naturalny methylglyoxal (MG0). Im wyższe stężenie MGO, tym silniejsze działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Wybieraj więc taki z oznaczeniem MGO 400+, 550+. Im wyższe oznaczenie, tym więcej methylglyoxalu.
Okłady na odleżyny
Jeśli masz odleżyny lub trudno gojące się rany, np. przy stopie cukrzycowej trzy razy dziennie nakładaj na ranę cienką warstwę miodu i przykrywaj opatrunkiem. Stan poprawia się z reguły po trzech dniach.
W początkowej fazie możesz odczuwać zwiększony ból. To przejdzie.
Kuracja na wrzody Jedz po trzy łyżeczki miodu w ciągu dnia. Pierwszą najlepiej rano, na czczo - 20 minut przed śniadaniem. Kurację stosuj przez dziesięć dni.
Zobacz także: