Reklama

Reklama

Miód manuka. Na co pomaga?

​Ten nowozelandzki miód wytwarzany jest przez pszczoły z gatunku Apis mellifera z nektaru kwiatów krzewu manuka. Zakwita on raz do roku w porze letniej, która w Nowej Zelandii trwa od listopada do stycznia.

Jak wygląda i smakuje?

Miód manuka ma ciemnobrązową barwę, gęstą, gładką konsystencję, a jego lekko ziemisty smak przypomina smak miodu wrzosowego.

Dlaczego leczy?

Za prozdrowotne działanie miodu manuka odpowiada metylo-glioksal (MGO) - ten związek obecny jest również w innych miodach, ale w miodzie manuka jest go 300 razy więcej. 

Jaki wybrać?

Im większa zawartość MGO, tym silniejsze właściwości lecznicze miodu. Stężenie to jest zawsze oznaczone na etykiecie produktu. Na rynku dostępne są miody manuka: MGO 30+ (ok. 50 zł/ 250 g), MGO 100+, MGO 250+ (ok. 100-150 zł), MGO 400+ (od 170 zł), MGO 550+. Kupisz je w sklepach zielar- skich lub ze zdrową żywnością. 

Reklama

Na co pomaga?

Kuracja miodem manuka poprawi odporność, podleczy dolegliwości ze strony układu oddechowego i moczowego. Zaleca się go ponadto w problemach skórnych, np. trądziku czy egzemie. 

Miód wspiera działanie układu pokarmowego. Zalecany jest osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi, wrzodami żołądka i dwunastnicy, w zespole jelita wrażliwego, przyniesie ulgę w przypadku refluksu, zgagi, niestrawności czy mdłości. 

Jak stosować?

Kuracja powinna potrwać 2 miesiące. Przy przewlekłych dolegliwościach, jedz 2-3 łyżeczki miodu dziennie: rano, wieczorem i w środku dnia. 

Miód stosuj na pusty żołądek - wtedy zawarte w nim substancje aktywne trafią do układu pokarmowego w możliwie największym stężeniu. 

Rano jedz go na czczo, 20 minut przed śniadaniem. Wieczorem przynajmniej 2-3 godziny po kolacji. Po spożyciu miodu manuka postaraj się powstrzymać od jedzenia i picia przez co najmniej 20 minut. Ważne, by miód jeść codziennie, nie robić przerw. 

Miód manuka MGO 250+ złagodzi refluks, zgagę, niestrawność, bóle brzucha. Natomiast MGO 400+ pomoże na wrzody żołądka i zespół jelita nadwrażliwego.

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy