Moda na zielony koktajl
Koktajle z warzyw i owoców to najlepsza metoda, by uzupełnić po zimie niedobór witamin.
Owocowo-warzywne koktajle to nie żadna fanaberia pań, dbających o linię ale skuteczny sposób na to, by cieszyć się zdrowiem. Kolor zielony oznacza, że składniki napoju zawierają chlorofil, który zwiększa produkcję czerwonych krwinek, poprawia funkcjonowane układu nerwowego, spowalnia proces starzenia się organizmu oraz intensyfikuje naturalną regenerację.
Pijąc zielone mieszanki, możemy być pewni, że dostarczamy organizmowi tego, co najlepsze. Serwując sobie taki zdrowy napitek, nie należy ograniczać się do wrzucania do miksera wyłącznie warzyw. Można śmiało łączyć je owocami. Np. z bananem, który stanowi naturalny słodzik i zagęszcza napój. Z cytrusami, które dostarczają witaminę C i nadają charakterystyczny smak. Warto również pamiętać, by dodać do mieszanki odrobinę zdrowych kalorii, np. orzechów lub otrębów, które na długi czas zapewniają uczucie sytości.
Nie zapomnij o rozcieńczeniu!
Zawsze rozcieńczaj koktajle owocowo-warzywne. Możesz dolać mleka krowiego lub sojowego albo po prostu wody z kostkami lodu. W końcu w tych zielonych napojach chodzi o to, by ciesząc się ich różnorodnością, dostarczać organizmowi składników, które utrzymają go w zdrowiu. Szczerze polecamy oryginalny koktajl sałatowy, który otrzymasz, miksując kilka liści sałaty ze świeżą natką pietruszki, owocem mango i odrobiną imbiru. Rozcieńcz go wodą. Zaś by rozsmakować się w koktajlu szpinakowym, garść świeżego szpinaku zmiksuj z bananem i odrobiną mleka.
Agnieszka Pacuła