Multiwitaminy. ​Czy są nam potrzebne?

Mieszanki witamin i minerałów są łatwo dostępne - w formie tabletek, pastylek do ssania, syropów, cukierków itp. Są mniej wartościowe niż witaminy pochodzące z właściwie zbilansowanej diety, ale przydają się w rekonwalescencji i gdy brak świeżych warzyw i owoców.

Stan awitaminozy, czyli choroby z powodu braku witamin, dotyka osoby otyłe
Stan awitaminozy, czyli choroby z powodu braku witamin, dotyka osoby otyłe123RF/PICSEL

Dlaczego mogą być niebezpieczne? 

Można przedawkować witaminy A, E, D i K, bo rozpuszczają się w tłuszczach (gorzej wydalane), nie w wodzie. Gdy przyjmujemy je na czczo, mogą kumulować się w organizmie i szkodzić.

Kiedy zachować szczególną ostrożność?

Gdy multiwitaminy zawierają cukier, są groźne dla cukrzyków. Na chorą wątrobę szkodzi nadmiar witamin A i PP, a biorącym leki przeciwzakrzepowe - witamina K. Długie zażywanie wit. B6 osłabia działanie leków na Parkinsona, a wapń, żelazo, magnez - niektórych antybiotyków. Fosfor i potas w nadmiarze są niebezpieczne dla osób zażywających preparaty moczopędne.

Zobacz także: 

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas