Multiwitaminy. Czy są nam potrzebne?
Mieszanki witamin i minerałów są łatwo dostępne - w formie tabletek, pastylek do ssania, syropów, cukierków itp. Są mniej wartościowe niż witaminy pochodzące z właściwie zbilansowanej diety, ale przydają się w rekonwalescencji i gdy brak świeżych warzyw i owoców.

Dlaczego mogą być niebezpieczne?
Można przedawkować witaminy A, E, D i K, bo rozpuszczają się w tłuszczach (gorzej wydalane), nie w wodzie. Gdy przyjmujemy je na czczo, mogą kumulować się w organizmie i szkodzić.
Kiedy zachować szczególną ostrożność?
Gdy multiwitaminy zawierają cukier, są groźne dla cukrzyków. Na chorą wątrobę szkodzi nadmiar witamin A i PP, a biorącym leki przeciwzakrzepowe - witamina K. Długie zażywanie wit. B6 osłabia działanie leków na Parkinsona, a wapń, żelazo, magnez - niektórych antybiotyków. Fosfor i potas w nadmiarze są niebezpieczne dla osób zażywających preparaty moczopędne.
Zobacz także: