Na co pomaga napar z siemienia lnianego?

Siemię lniane można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Jakich właściwości nabiera ciepły napar z tych niewielkich nasion? Okazuje się, że to prawdziwe bogactwo właściwości zdrowotnych i odżywczych.

article cover
123RF/PICSEL

Na co pomaga napar z siemienia lnianego?

Picie rozgrzewającego napoju z siemienia lnianego przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Nasionka zawierają bowiem substancje, odpowiedzialne za unieszkodliwianie wolnych rodników. Zawierają również witaminy, a tym samym wpływają nie tylko na nasz ogólny stan zdrowia, ale także poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
Siemię lniane cieszy się sporą popularnością wśród osób, które mają wrażliwy układ pokarmowy lub prowadzą zdrowy tryb życia. Powodem są pozytywne skutki, jakie przynosi ludzkiemu ciału spożywanie tych małych ziarenek. Najczęściej dosypujemy je do gotowych już posiłków, ale możemy również przyrządzić z nich napar.
Na co ma jeszcze wpływ napar z siemienia lnianego? 

Przede wszystkim na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Napar pobudza jelita do pracy oraz przyśpiesza metabolizm. Niektóre badania wskazują również na rolę siemienia lnianego w poprawie pamięci i koncentracji. Można więc rzec, że taki napój jest dedykowany nie tylko osobom, które borykają się z problemami trawiennymi, ale każdemu, kto pragnie zachować zdrowie i piękny wygląd.
Jak przygotować napar?

Zaparzenie nasion zajmuje niewiele czasu. Zmielone ziarnka należy zalać połową szklanki ciepłej wody i odstawić ją na 10 minut, żeby ostygła. W tym czasie siemię lniane napęcznieje, a napój stanie się kleisty. Jeśli nie przepadacie za smakiem samych ziaren, możecie dodać go do koktajli owocowych lub warzywnych.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas