Na co pomagają owoce czarnego bzu?
Leczą jesienno-zimowe infekcje i wzmacniają odporność. Jednak to nie jedyne ich cenne właściwości.
Sok na odporność i lepsze trawienie
Kilogram owoców czarnego bzu zalej czterema szklankami wody i zasyp czterema szklankami cukru. Owoce powinny być przykryte wodą. Następnie podgrzewaj na małym ogniu przez 45 minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Od czasu do czasu mieszaj. Następnie rozlej do słoików, przelewając przez gazę. Pasteryzuj ok. 15 minut. Jak stosować? Pij 2-3 razy dziennie rozcieńczony sok - wlej do szklanki 50 ml i dopełnij przestudzoną przegotowaną wodą.
Sok na infekcje
Do garnka wrzuć kilogram owoców czarnego bzu (waga bez szypułek) i podgrzewaj. Gdy puszczą sok, rozgnieć je na miazgę. Następnie przecedź przez sito lub gazę. Dodaj pół kilograma cukru, szklankę wody i gotuj ok. 15 minut. Gorący syrop rozlej do butelek i dobrze zakręć. Jak stosować? Przy infekcjach dodaj 50 ml soku do ciepłej wody, herbaty. Pij syrop 2 razy dziennie.
Odwar na zapalenia pęcherza i zaparcia
3 łyżki suszonych owoców zalej półtorej szklanki zimnej wody. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odstaw na 20 minut pod przykryciem, potem przecedź. Jak stosować? Pij 2 razy dziennie po pół szklanki. Aby wzmocnić działanie lecznicze do odwaru dodaj łyżkę soku.
Kompres na ból stawów
Przygotuj odwar, jak w przepisie powyżej. Jak stosować? Namocz gazę w ciepłym płynie i przyłóż do bolącego miejsca, przykryj folią i ręcznikiem i trzymaj okład ok. 20 minut. Po tym czasie możesz go zmienić na kolejny.
Na następnej stronie dowiesz się jak zasuszyć owoce czarnego bzu >>>
Herbatka przy migrenie
Łyżeczkę suszonych owoców zalej szklanką gorącej wody. Parz pod przykryciem ok. 10 minut, po czym przecedź. Jak stosować? Gdy masz atak migrenowy, pij 4 razy dziennie po szklance. Możesz dodać odrobinę miodu dla lepszego smaku.
Jak je suszyć?
Ważne, aby owoce były dojrzałe. Łatwo oddzielisz je od gałązek widelcem. Umyte i osuszone na papierowym ręczniku owoce przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 70-100°C. Trzymaj przez godzinę, od czasu do czasu, uchylając drzwiczki. Po godzinie zmniejsz temperaturę do 50°C i susz jeszcze ok. godziny. Z tak przyrządzonych owoców możesz przygotowywać napary, odwary, dodawać je do herbaty. Możesz też suszyć owoce w specjalnych suszarkach do owoców (to koszt ok. 100-200 zł).
Najlepszy czas na zbiór owoców to wrzesień i początek października. Muszą być dojrzałe, czarne i lśniące. Ścina się całe baldachy. Uwaga! Surowe owoce są szkodliwe (zawierają trujące substancje), dlatego nie należy ich jeść prosto z krzaka. Obróbka termiczna (gotowanie, suszenie) pozbawia je szkodliwych związków. Po przetworzeniu można je bezpiecznie jeść.