Na obniżenie cukru we krwi
W początkowej fazie cukrzyca nie powoduje charakterystycznych objawów. Raz w roku kontroluj więc poziom cukru we krwi. Gdy przekracza 100, wzbogać jadłospis o pokarmy obniżające stężenie cukru i wzmacniające naczynia krwionośne. Wyeliminuj te, które działają niekorzystnie, czyli węglowodany proste.
Nie każdy owoc
Słodkich unikaj, spożywaj zaś głównie jabłka (championy, renety,boikeny, ligole). Naczynia krwionośne wzmocnisz, jedząc jagody, borówki i wiśnie.
Jakie przyprawy
Najbardziej zalecaną jest cynamon, ma on bowiem udowodnione działanie obniżające poziom cukru.Potrawy przyprawiaj też kurkumą i oregano.
Tofu codziennie
Przyrządzaj je np. jak potrawkę warzywną czy sałatkę. Dawka zalecana to 10 dag dziennie. Jak najczęściej jedz też dynię, np. marynowaną czy pieczoną z ziołami.
Morwa biała
Jeśli jesteś fanką ziół, wypróbuj tę metodę polecaną przez diabetologów. Napar z liści tej rośliny przyrządzaj sama, kupisz też obniżające cukier preparaty z morwy.
Fasolowa kuracja
Namocz 6 dag fasoli mung w litrze wody na noc. Rano gotuj przez godzinę. Tak przygotowaną "zupę" jedz trzy razy dziennie po 100 ml przez miesiąc.
Unikaj węglowodanów
Zalecenie to dotyczy węglowodanów prostych, podnoszących poziom cukru. Są to biała mąka i jej przetwory, np. makaron, pierogi, a ponadto cukier i słodycze.
17/2016 Na Żywo