Najczęściej powielane mity na temat żywności

Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość zjadanego przez nas jedzenia. Chcemy, aby produkty były zdrowe i ekologiczne. Informacji na ich temat szukamy zazwyczaj w internecie, a przecież krąży tam wiele mitów na temat żywności. Oto najczęściej powielane stereotypy dotyczące zdrowego i szkodliwego jedzenia.

article cover
123RF/PICSEL

Najczęściej powielane mity na temat żywności

Miód jest mniej tuczący niż cukier

Miód często używany jest jako „zdrowszy” zamiennik cukru. Dodajemy go do herbaty, sałatek czy innych potraw. Przyjęło się mówić, że miód bogaty jest w substancje odżywcze, choć tak naprawdę ma zawiera niewielkie ilości białka, minerałów i śladowe ilości witamin z grupy B. Jest przede wszystkim źródłem kalorii, ponieważ zawiera cukry proste, które szybko dodają nam energii. Sto gramów produktu to prawie 330 kalorii.

Ze względu na obecne w miodzie pyłki nie jest polecany alergikom. Łyżeczka miodu to dwa razy więcej kalorii niż taka sama ilość cukru. Dlatego osoby zmagające się z nadwagą oraz cukrzycą nie powinny używać tego produktu w swojej kuchni.
Ostre przyprawy wywołują wrzody żołądka

Jedzenie pikantnych dań w nadmiarze może przyczynić się do rozwoju ryzyka nowotworów układu pokarmowego. Ostre przyprawy nie są w stanie jednak wywołać poważnych chorób. Podobnie ma się sprawa z wrzodami żołądka. Przez lata wierzono, że zajadanie się takimi daniami może przyczynić się do powstawania schorzenia. 

Obecnie wiemy, że wrzody wywoływane są przez bakterię Helicobacter pylori lub przez nadużywanie leków przeciwbólowych. Oczywiście ostre dania mogą zaostrzyć chorobę, ponieważ podrażniają błony śluzowe, ale nie są bezpośrednią przyczyną wrzodów.
Ziemniaki tuczą

Wbrew powszechnej opinii ziemniaki nie tuczą – są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. 100 gramów to tylko 60 kalorii! Dlaczego więc o ziemniaczanych bulwach krąży taka opinia? Ziemniaki dodajemy zazwyczaj do obiadu. Polewamy je sosami albo tłuszczem z patelni, zajadamy z obtoczonym w panierce kotletem schabowym. To właśnie te dodatki sprawiają, że ziemniaki mają złą reputację.

Bulwy są cennym źródłem skrobi, która powoli rozkłada się na glukozę i daje organizmowi energię na cały dzień, a my długo nie odczuwamy głodu. Oprócz tego ziemniaki to źródło witaminy C, A, E i witaminy z grupy B, wapnia, potasu oraz magnezu. Wpływają zatem korzystnie na kości, układ nerwowy oraz obniżają poziom ciśnienia we krwi.
Szpinak jest bogaty w żelazo

Gdy badania wskażą, że cierpimy na niedobór żelaza, bez zastanowienia sięgamy po szpinak, aby uzupełnić ubytki. Okazuje się, że jest to jeden z najpopularniejszych mitów medycznych, powtarzanych od wielu pokoleń! Za wszystkim stoi Emil Wolff. Uczony błędnie obliczył zawartość tlenku żelaza w szpinaku. Jego badania wskazują, że w kilogramie rośliny powinno go być aż 3,9 gramów.

W rzeczywistości szacuje się, że w suszonym szpinaku jest go mniej o 2 gramy, a w świeżych liściach znajduje się 20-30 miligramów. Oprócz tego szpinak jest trudno przyswajalny ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas