Najprostszy sposób na podkręcenie metabolizmu
Im szybszy metabolizm, tym więcej kalorii ulega spaleniu, a co za tym idzie więcej pokarmu można spożyć bez przybierania na wadze. Niestety z wiekiem metabolizm zwalnia i utrzymanie prawidłowej wagi staje się trudniejsze. Na szczęście istnieje prosty smaczny sposób na jego podkręcenie.
Okazuje się, że spożywanie pikantnych potraw może przyspieszyć metabolizm i pomóc w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Pikantne potrawy mogą zwiększać tętno i wytwarzając ciepło w organizmie przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii. Badania z 2012 roku pokazały, że kapsaicyna (zawarta między innymi w ostrej papryce) pomoże spalić nawet 50 kalorii dziennie. Do tego substancja ta hamuje uczucie głodu i sprawia, że jemy mniej.
Aby czerpać korzyści z właściwości kapsaicyny nie wystarczy zjeść pikantny posiłek od czasu do czasu. Aby metabolizm rzeczywiście zwiększył tempo ostre przyprawy powinny znaleźć stałe miejsce w kuchni i być stosowane w codziennym przygotowaniu potraw.
Dieta bogata w kapsaicynę jest też korzystna dla serce i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Warto też zwrócić uwagę, że nie wszystkie osoby mogą pozwolić sobie na spożywanie bardzo pikantnych dań. U osób o zwiększonej wrażliwości lub nieprzyzwyczajonych do takiej diety pikantne potrawy mogą wywołać biegunkę, skurcze czy bóle brzucha. Jeżeli lekarz nie zalecił inaczej, można wtedy stopniowo wprowadzać ostre przyprawy do diety. Istnieją też badania sugerujące, że może zapobiegać wrzodom żołądka i zmniejszać stany zapalne w jelitach, przez zwiększenie przepływu krwi i pobudzenie mechanizmów ochronnych.