Reklama

Najważniejsze zasady diety dla pań o budowie gruszki

Jeśli chcesz sprawdzić, czy jesteś posiadaczką figury typu gruszka, podziel obwód talii przez obwód bioder.


Wynik w przedziale 0,5-0,84 oznacza ten właśnie typ figury. Biodra pani gruszki są obfite, uda pełne, bo właśnie tu odkłada się tkanka tłuszczowa. Za to talia jest wąska, a ramiona drobne. By wyszczuplić biodra i pośladki, wprowadź do jadłospisu więcej pokarmów bogatych w wapń, nienasycone kwasy omega-3, a także silne przeciwutleniacze.

1. Orzechy, migdały, pestki dyni

Potrzebujesz dużo kwasów omega-3, których dostarczą Ci olej rzepakowy, orzechy i migdały. Te ostatnie mogą z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie.

Reklama

2. Ważna witamina C

Są dowody na to, że cytrusy, kiwi i truskawki pobudzają metabolizm i pomagają zniwelować niechciane fałdki na biodrach. Oprócz owoców spożywaj kiełki słonecznika.

3. Soja w strączkach i tofu

Produkty sojowe są doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Jedz też jogurt naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu oraz dwa plasterki sera dziennie.

4. Woda mineralna

By uniknąć zatrzymania wody w tkankach, pij ją małymi łykami, (przez cały dzień powinnaś wypić ok. 2 l). Kupując, wybieraj wodę źródlaną, niskozmineralizowaną.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy