Najzdrowsze przyprawy. Sprawdź, czy masz je w kuchni

Szczypta aromatycznej przyprawy potrafi zmienić smak dania: dodać mu pikantności, nieco słodkości czy ziołowego lub korzennego aromatu. Poza walorami kulinarnymi przyprawy mają również cenne składniki, które wpływają pozytywnie na zdrowie.

article cover
123RF/PICSEL

Najzdrowsze przyprawy. Sprawdź, czy masz je w kuchni

Szczypta aromatycznej przyprawy potrafi zmienić smak dania: dodać mu pikantności, nieco słodkości czy ziołowego lub korzennego aromatu. Poza walorami kulinarnymi przyprawy mają również cenne składniki, które wpływają pozytywnie na zdrowie.

Pieprz cayenne Wspiera odchudzanie, leczenie nadciśnienia i choroby wrzodowej. Może też zmniejszyć bóle reumatoidalne. Wszystko to dzięki zawartości kapsaicyny, czyli związku chemicznego przyśpieszającego przemianę materii i łagodzącej stany zapalne w organizmie. Naukowcy z Uniwersytetu w Notthingham udowodnili, że kapsaicyna hamować rozrost komórek rakowych. Pieprz cayenne można dodać do ulubionych potraw, chociaż sprawi, że będą znacznie ostrzejsze w smaku. Dobrym sposobem na regularne spożywanie przyprawy jest wsypanie połowy łyżeczki do letniej wody. Tak przygotowany napój należy wypić na czczo. 123RF/PICSEL
Czarnuszka Ta niepozorna roślina to nie tylko bogactwo wyrazistego smaku, ale też właściwości wpływających pozytywnie na zdrowie. Jedzenie czarnuszki to świetny sposób na wzmocnienie pracy układu odpornościowego. Oprócz tego niewielkie czarne ziarenka zawierają kwasy tłuszczowe i różne rodzaje aminokwasów, a tym samym urozmaicają dietę. Czarnuszka jest źródłem witaminy A,E,F i tych z grupy B. Ponadto zawiera cynk, selen, magnez czy żelazo. Można przygotować z niej napar ziołowy i popijać profilaktycznie lub kupić osobno jej ziarenka, które można dosypywać do posiłków. 123RF/PICSEL
Goździki Kolejną przyprawą, która wykazuje działanie przeciwbólowe, są goździki. Suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego można żuć lub ssać, gdy dopadnie nas ból zęba lub chcemy odświeżyć oddech. Poza tym, że zmniejszą uczucie dyskomfortu, działają przeciwzapalnie, a więc mogą wpłynąć na zmniejszenie ogniska bólu. Z goździków możemy również przygotować pastę. Wystarczy zmieszać odrobinę goździkowego proszku z łyżeczką oleju cynamonowego i wymieszać oba składniki. Gotowe smarowidło aplikujemy w miejsce bólu i masujemy. Warto jednak wspomnieć, że w przypadku jamy ustnej lepiej sprawdzi się olejek. Wystarczy nasączyć nim wacik i przetrzeć obolałe miejsce. 123RF/PICSEL
Imbir Wspiera pracę układu pokarmowego, ułatwiając nam trawienie. Likwiduje też wzdęcia, działa żółciopędnie i, co ciekawe, łagodzi mdłości. Dlatego wykorzystywany jest w trakcie chemioterapii lub tuż po wybudzeniu pacjenta z narkozy. Imbir sprawdzi się też jako środek wspierający leczenie przeziębienia. Ma właściwości rozgrzewające, a do tego jest bogaty w witaminę C, B1 i B2. Przeciwwirusowo działają również zawarte w nim olejki eteryczne i żywice. Warto dodać kilka plasterków tego niezwykłego korzenia do herbaty! 123RF/PICSEL
Cynamon Wysuszona kora cynamonowca ma szereg zastosowań zarówno w kuchni, jak i lecznictwie czy kosmetyce, a to dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym i dezynfekującym. W medycynie naturalnej cynamon stosuje się do zwalczania pasożytów, poprawy pracy mózgu czy opóźniania procesów starzenia się organizmu. Cynamon można stosować również zewnętrznie. Jako dodatek w maściach rozgrzewa przeciążone stawy. Jest też jednym ze składników popularnej maści tygrysiej, która działa przeciwbólowo. W postaci olejku można wmasowywać go w skronie, aby zmniejszyć przykre skutki migreny. Poza tym zapach cynamonu odpręża i relaksuje. 123RF/PICSEL
Kurkuma Leczniczy wpływ kurkumy na ludzki organizm udowodniono już naukowo. Zawarta w niej kurkumina działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Łagodzi też przykre dolegliwości trawienne, wspomaga leczenie wrzodów żołądka czy infekcji wirusowych. Najbardziej pożądanymi właściwościami kurkumy są te przeciwutleniające, czyli działające przeciwnowotworowo. Jeśli chcecie, aby kurkuma dobrze zadziałała na ciało, koniecznie korzystajcie ze świeżych kłączy rośliny. Sproszkowana przyprawa również ma niezwykłe właściwości, ale uwalniają się one tylko w połączeniu z piperyną, zawartą między innymi w czarnym pieprzu. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?