Nalewka z piołunu regeneruje wątrobę
Roślina ta dzięki swojej goryczy usprawnia pracę przewodu pokarmowego i wątroby, zwiększa apetyt, a dzięki olejkom eterycznym działa żółciopędnie, odkażająco i odrobaczająco.
Jak ją przygotować?
Zmieszaj po 50 g szyszek chmielu, ziela biedrzeńca, ziela piołunu, rzepiku, przytulii, liści i korzeni mniszka oraz liści mięty. Szklankę mieszanki wsyp do ciemnego słoja i zalej 5 szklankami spirytusu 50-proc. i zostaw na 10 dni w ciemnym miejscu.
Codziennie potrząsaj słojem. Po 10 dniach przecedź zioła przez gęste sito lub gazę. Pij 15 kropli nalewki na łyżeczce miodu lub cukru, 3 razy dziennie po jedzeniu, do wyczerpania zapasu. Następnie zrób 3 miesiące przerwy i powtórz kurację.
Przeciwwskazaniem do stosowania piołunu jest zapalenie wyrostka robaczkowego i żylaki odbytu.