Reklama

Reklama

Nalewki

Przygotuj je sama, zyskasz lek na wiele dolegliwości.

Zastanawiasz się, co może być leczniczego w nalewce? Przecież to sam alkohol i cukier. Mamy jednak dowody naukowe, że wiele aktywnych substancji zawartych w owocach czy ziołach lepiej rozpuszcza się w alkoholu niż w wodzie. Dlatego nalewki przygotowywane z 40-procentowym alkoholem zachowują wartości owoców i ziół, z których są przyrządzone. Dlatego lecznicze nalewki kupisz w aptece. Apteczne nalewki są sprawdzone, bo surowiec roślinny jest przebadany, pochodzi ze źródła pozbawionego zanieczyszczeń. Potwierdzona badaniami jest też ilość substancji czynnych. Dobrej jakości są nalewki klasztorne: benedyktyńskie, franciszkańskie, bonifratrów. Nalewki, które przyrządzisz samodzielnie w domu także będą miały lecznicze właściwości. Jaka pomoże na twoje dolegliwości?

Reklama

Wiśniowa

To jedna z najpopularniejszych nalewek. Owoc wiśni zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy chroniących organizm przed chorobami, starzeniem. Wiśnia zawiera antocyjany, które zwiększają elastyczność naczyń włosowatych i wzmacniają serce. Także zawarty w owocach potas korzystanie wpływa na układ krążenia. Wiśnie oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, działają moczopędnie, dlatego poleca się je osobom cierpiącym na zapalenia pęcherza moczowego czy dnę moczanową.

Aroniowa

 Owoce aronii zawierają szczególnie dużo antocyjanów, dzięki czemu doskonale wpływają na wzrok. Powinni je spożywać ludzie spędzający dużo czasu przed telewizorem czy komputerem. Aronia również pomaga obniżyć ciśnienie, korzystnie działa na układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu. Ma działanie przeciwutleniające, spowalnia więc procesy starzenia. Wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu żylaków i pękaniu naczynek włosowatych.

Lawendowa

 Związki aromatyczne, zawarte w olejku lawendowym, wpływają korzystnie na układ nerwowy. Kieliszek nalewki lawendowej uspokaja i pomaga zasnąć. Pomoże też przy kłopotach z układem trawiennym - pobudza wydzielanie soków żołądkowych, żółci, łagodzi wzdęcia.

Porzeczkowa

 Zawiera niezwykle dużo antyoksydantów. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy organizmu, a także obniża poziom cholesterolu. Ponadto antocyjany znajdujące się w skórce czarnych porzeczek skutecznie zwalczają bakterie E.coli - przyczynę problemów żołądkowych. Rutyna ułatwia wchłanianie witaminy C, ma właściwości uszczelniające i wzmacniające śródbłonek naczyń krwionośnych. W ten sposób zapobiega krwawieniom, wybroczynom i żylakom. Kwercetyna zaś działa moczopędnie i oczyszcza drogi moczowe. Działa także przeciwalergicznie.

Poziomkowa

Owoce poziomki zawierają sole mineralne, garbniki, witaminę C, kwas cytrynowy i cukier. Nalewka  z poziomek działa przeciwgorączkowo.  Stosuje się ją już w trakcie przeziębienia, ale także na grypę i anginę. Pomoże na zaparcia  i anemię, oczyszcza krew.

Rokitnikowa

 Owoce rokitnika zajmują drugą pozycję na liście owoców, które posiadają najwięcej witaminy C. Pod względem jej zawartości rokitnik ustępuje tylko owocom dzikiej róży. Co ciekawe, owoce rokitnika nie zawierają enzymów, które powodują rozpad witaminy C. Ze względu na zawartość beta-karotenu i flawonoidów, nalewki z rokitnika są stosowane w stanach zapalnych, m.in. układu pokarmowego, śluzówki  i dziąseł). Substancje aktywne zawarte w rokitniku łagodzą dolegliwości reumatyczne, jak ból, sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów.

Głogowa

Głóg jest bogatym źródłem antyoksydantów, czyli substancji niszczących wolne rodniki, odpowiedzialnych za szybsze starzenie się organizmu. Picie nalewki głogowej w niewielkich leczniczych dawkach, zalecane jest jako terapia przy nadciśnieniu oraz podwyższonym poziomie cholesterolu. Zawarte w niej substancje poprawiają ukrwienie mięśnia sercowego, zwiększają przepływ krwi, przyspieszają  akcję serca.

Jak zrobić nalewkę?

Większość nalewek owocowych robi się tak, że najpierw zasypuje się owoce cukrem, odstawia na ok. 1 tydzień, a potem zalewa alkoholem. Można od razu zalać owoce alkoholem, a potem dodać cukier. Po ok. 4 tyg. przecedza się nalewkę, rozlewa do mniejszych butelek i odstawia na 3-6 miesięcy.

Do wyrobu nalewek słodkich używany jest spirytus 70-proc., natomiast w przypadku nalewek wytrawnych i półwytrawnych wartość ta nie powinna przekraczać 60 proc. 

Dla uzyskania alkoholu o mocy 65 proc., należy do 100 ml spirytusu 95-proc. dolać  46 ml wody lub 120 ml wódki 40 proc. Można używać samej wódki - wtedy nalewki mają około 20-25 proc. alkoholu.

Owoce na nalewki powinny być dojrzałe i dojrzewać w słońcu. Takie są najbogatsze w witaminy i substancje odżywcze.

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy