Napary i nalewki, które uspokoją serce w arytmii

Gdy zakłóceniu ulega naturalny rytm serca, pomóc mogą ziołowe kuracje. Oto receptury, które bez trudu wykonasz w domu.

 Intrakt głogowy zażywaj dwa razy dziennie po łyżce
Intrakt głogowy zażywaj dwa razy dziennie po łyżce123RF/PICSEL

Objawy arytmii to nie tylko nieregularne bicie serca.  Dokuczają też zawroty głowy, osłabienie i zmęczenie. 

Nasercowe zioła

Kołatanie serca może być spowodowane wieloma czynnikami: chorobą wieńcową, problemami z zastawką, nerwicą, przeciążeniem organizmu, negatywną reakcją na leki, stanami zapalnymi, zaburzeniami hormonalnymi. Bywa też skutkiem nietolerancji pokarmowej - taki problem może wystąpić np. po spożyciu czerwonego wina, dojrzałego sera, czekolady. Jeśli arytmia ma łagodny przebieg, pomocne mogą okazać się zioła i ich przetwory. Pamiętaj, by każdą kurację skonsultować z lekarzem.

Herbatka z głogu

1 łyżkę suszonych rozdrobnionych kwiatów lub owoców głogu zalej 1 szklanką wrzącej wody lub mleka. Odstaw na 20-30 minut pod przykryciem, przecedź. Dodaj łyżeczkę miodu, np. gryczanego lub wrzosowego. 

Wypij napar w dwóch porcjach w ciągu dnia. Stosuj regularnie przez przynajmniej 3 miesiące 

Napar z żarnowca

Łyżkę wysuszonych i rozdrobnionych pędów z liśćmi, kwiatami i owocami zalej  w rondelku szklanką wrzącej wody. Przykryj na 30 minut. Po tym czasie napar przecedź i podziel na 3 części.

Pij 3 razy dziennie: rano, w południe i wieczorem.

Wywar z kozłkiem

Zmieszaj w równych proporcjach: korzeń kozłka lekarskiego, liść melisy, ziele serdecznika i korzeń arcydzięgla. Łyżkę mieszanki zalej szklanką wody, gotuj przez 5 minut.  Stosuj doraźnie w przypadku wystąpienia arytmii.

Przygotuj domową walerianę
Przygotuj domową walerianę123RF/PICSEL

Domowa waleriana

Do szklanki czerwonego wytrawnego wina wsyp łyżeczkę sproszkowanego kozłka. Odstaw na 2 tygodnie. Potem przecedź i przelej do ciemnej butelki.  Pij łyżkę 3 razy dziennie.

Syrop z dziewanny

2 garści liści i kwiatów dziewanny pokrój i zalej  ok. 1,5 l wody. Podgrzewaj przez godzinę pod przykryciem, aż ilość płynu zmniejszy się do ok. 0,5 litra. Odcedź, dodaj 3 łyżki melasy i (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki gliceryny (syrop będzie wtedy dłużej przydatny do spożycia).  

Stosuj 1 łyżkę stołową  2 razy dziennie. 

Syrop z dziewanny
Syrop z dziewanny123RF/PICSEL

Intrakt głogowy

100 g świeżych rozdrobnionych kwiatów lub owoców głogu zalej 0,5 l gorącego alkoholu 30-40-proc. Odstaw na 2-3 tygodnie, wstrząsaj słojem co kilka dni. Przecedź, dodaj parę łyżek miodu.  Zażywaj 1-2 razy dziennie po 1 łyżce.

Nalewka rumiankowa

50 g koszyczków rumianku wsyp do 4-litrowego słoja i zalej litrem 70-proc. spirytusu. Odstaw na 3 tygodnie, co jakiś czas wstrząsając. Po tym czasie masę ziołową wyciśnij do słoja, nalewkę przefiltruj. Pij po łyżeczce w filiżance przegotowanej wody.

Oddychanie i okłady

W przypadku kołatania serca nie wpadaj w panikę. Weź głęboki wdech, zatrzymaj powietrze w płucach, napinając mięśnie brzucha. Bardzo powoli zrób wydech. Powtarzaj, aż serce się uspokoi.

Przyspieszony rytm serca spowolnisz, stosując na klatkę piersiową zimny kompres. By przyspieszyć zbyt wolną pracę - ciepły. Trzymaj je 10-15 minut.

Domowa nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas