Napary i okłady przeciw bolesnym skurczom jelit
Skurcze jelit dopadają nas, gdy jemy w biegu, nieregularnie, za dużo albo zbyt "ciężko". Tłuste, smażone potrawy to prosta droga do bolesnych dolegliwości.
Gdy posiłki będą małe, jedzone regularnie co 3-4 godziny i łatwostrawne, jelita z czasem się uspokoją. W złagodzeniu dolegliwości jelitowych pomogą zioła i... właśnie spokój.
Ważne, by pić dużo wody i herbatek ziołowych - a zrezygnować z kawy, mleka, soków. Nie powinno się jeść surowych owoców i warzyw, słodyczy i produktów przetworzonych.
Roślinne napary
Bóle brzucha i skurcze jelit złagodzisz naparami o właściwościach rozkurczowych.
Rumiankowa herbatka
- Pobudzi wydzielanie żółci, zapobiegnie nadmiernej fermentacji w jelitach.
- 2 łyżeczki koszyczków rumianku (ok. 4 zł/50 g) zalej 250 ml wrzątku. Pij 2-3 razy dziennie po szklance.
- 1 i 1/2 łyżeczki rumianku wymieszaj z 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kminku. Zalej szklanką wody i podgrzewaj na małym ogniu 20 minut. Przecedź, pij małymi łykami.
Napar z kopru włoskiego
- Koper zawiera olejek lotny, w którego skład wchodzi m.in. rozkurczający trans-anetol.
- 1 łyżeczkę kopru włoskiego zalej 1 szklanką wrzącej wody. Zaparzaj pod przykryciem 15 minut. Pij ciepły.
Herbatka z mięty
- Mięta sprawia, że pokarm jest efektywniej rozkładany i wchłaniany w jelitach. Wspomaga prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit.
- 2 łyżeczki liści mięty zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj 10 minut. Przecedź. Pij po posiłku.
Napój z dziurawca
- Likwiduje kolki i bóle, stymuluje drogi żółciowe. Pobudza trawienie.
- 1 łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj pod przykryciem pół godziny. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki przed posiłkami.
Odwar z borówki czernicy
- Popularna czarna jagoda to skuteczny środek na skurcze żołądka i jelit.
- Łyżkę suszonych jagód zalej szklanką wody i gotuj przez pięć minut. Odcedź. Pij 1/3- -1/2 szklanki 3 razy dziennie.
Ciepłe okłady
Pomocne w rozluźnieniu skurczów jelit są okłady na brzuch.
Okład z ryżu (albo soli). Na suchej patelni lub w piekarniku podgrzej szklankę ryżu.
Przesyp do lnianego woreczka i przyłóż do bolącego brzucha. Trzymaj, dopóki nie ostygnie.
Okład z ziemniaków. Ugotuj 3-4 nieobrane ziemniaki. Gorące zgnieć tak, by skórka na nich popękała, a przez szczeliny zaczęła wydobywać się para.
Złóż gruby ręcznik na pół, połóż na nim ziemniaki i przyłóż do brzucha (poniżej pępka). Stosuj raz dziennie wieczorem.
Zobacz również: