Napój imbirowy na przeziębienie
Nastał czas przeziębień i obniżonej odporności. Warto więc wspomóc organizm w naturalny sposób. Oto przepis na napój, który załagodzi objawy choroby.
Właściwości imbiru są znane i doceniane od stuleci. Korzeń zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Działa przeciwzapalnie, poprawia działanie układu odpornościowego i trawiennego. Dlatego warto popijać napój imbirowy. Przepis jest banalnie prosty!
Potrzebujesz:
- świeży korzeń imbiru
- ½ litra wody
- cytrynę
- miód
Nieobrany imbir kroimy w plastry i wkładamy do garnka. Zalewamy go wodą, po czym dodajemy sok z jednej cytryny i otartą skórkę z cytrusa. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Gdy wywar ostygnie, dodajcie do niego odrobinę miodu, aby nabrał słodkiego smaku. Napój przelewamy do szklanej butelki.
Zobacz także: