Nasiona chia na cholesterol
Olej z nasion chia (szałwii hiszpańskiej) obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko zawałów serca.
Jest to możliwe dzięki wysokiemu stężeniu kwasów tłuszczowych omega-3 w nasionach tej rośliny.
Chia są też bogate w błonnik, który zmniejsza uczucie głodu, co pomaga w odchudzaniu. Zawierają też przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami i powstrzymują starzenie się organizmu.
Olej i nasiona chia kupimy w sklepach ekologicznych.
Aby przyrządzić z nich leczniczą miksturę, na jedną część ziaren chia trzeba użyć 7 części wody. Mieszaninę odstawia się na 20 minut do napęcznienia. Można ją jeść po 2 łyżki dziennie przed głównymi posiłkami, popijając dużą ilością wody.
Łyżeczkę nasion możemy też dodawać do jogurtu lub owsianki, posypać nimi sałatkę, zmieszać z ryżem lub kaszą do drugiego dania, a zmielonymi nasionami - zagęszczać zupy i sosy.