Naturalne antybiotyki na bazie miodu

​Mogą zdziałać więcej niż niejedna tabletka. Wyleczą przeziębienie i grypę oraz wzmocnią organizm po infekcji.

Czosnek ma działanie antybakteryjne i świetnie wspiera organizm w walce z chorobą
Czosnek ma działanie antybakteryjne i świetnie wspiera organizm w walce z chorobą123RF/PICSEL

Gdy czujesz, że coś cię bierze, nie sięgaj od razu po apteczne specyfiki. Poniżej podajemy przepisy na trzy naturalne antybiotyki na bazie miodu. Postawią cię na nogi już po trzech dniach kuracji.

Z kurkumą

Jeśli tylko poczujesz pierwsze objawy przeziębienia lub grypy, przystąp do działania. 100 g miodu wymieszaj z łyżką kurkumy. Pierwszego dnia stosuj po pół łyżeczki co godzinę, drugiego dnia pół łyżeczki co dwie godziny a trzeciego dnia - pół łyżeczki trzy razy dziennie.

Uwaga! Mikstury nie połykaj. Trzymaj w ustach aż do całkowitego rozpuszczenia.

Zwykle po trzech dniach objawy choroby ustępują bez stosowania dodatkowych środków farmakologicznych. Kuracja ta sprawdzi się w walce z artretyzmem i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Przyspieszy też przemianę materii, jeśli masz problem ze schudnięciem.

Z octem winnym

Do dużego słoja wrzuć dwie posiekane cebule, dwie główki czosnku (obrane z łupin i zmiażdżone), kawałek chrzanu i kawałek imbiru (starte na tarce, o długości około trzech cm) oraz płaską łyżeczkę sproszkowanej papryczki chilli. Składniki te zalej połową litra octu winnego - powinien przykryć składniki. Słoik zakręć i odstaw na trzy dni w ciepłe miejsce. Następnie płyn odcedź i wymieszaj go z 3/4 szklanki miodu rozpuszczonego w kąpieli wodnej. Pij po łyżce trzy razy dziennie.

Z czosnkiem

Główkę czosnku obierz i zmiażdż. Dodaj trzy łyżki miodu, sok wyciśnięty z jednej cytryny i szklankę przegotowanej ostudzonej wody. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj. Przelej do słoika i szczelnie zamknij. Odstaw na dwie doby w chłodne, ciemne miejsce. Po tym czasie płyn przecedź, a nalewkę przelej do zakręcanego słoika. Trzymaj w lodówce. Pij dwie łyżki dziennie.

Jaki miód na jakie schorzenie? Czytaj dalej >>>

Reumatyzm - choroba młodych i starszychNewseria Lifestyle/informacja prasowa
Miodu nie wolno podgrzewać ani słoika wkładać do wody o temperaturze powyżej 40ºC. Wtedy traci on lecznicze właściwości
Miodu nie wolno podgrzewać ani słoika wkładać do wody o temperaturze powyżej 40ºC. Wtedy traci on lecznicze właściwości123RF/PICSEL

Jaki miód na jakie schorzenie?

Umiejętnie i regularnie stosowany może przez wiele lat chronić narządy, które potrzebują wsparcia - serce, żołądek, wątrobę. 

Gryczany. Zaleca się go w chorobach serca i układu krążenia. Zawiera sporo rutyny. 

Rzepakowy. Wskazany jest w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Ma dużo potasu i magnezu. 

Akacjowy. Jest pomocny w zapaleniu dróg moczowych.

Lipowy. Zwalcza objawy przeziębienia. Działa napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. 

Wielokwiatowy. Można go jeść i... stosować jako maść. Przyspiesza gojenie ran i łagodzi stany zapalne skóry. 

Manuka. Zawiera związek o nazwie methylglyoxal. Działa przeciwbakteryjnie. Jest wskazany przy wrzodach żołądka i dwunastnicy wywołanych bakterią Helicobacter pylori. 

Zobacz także:

Storczyki na każdy parapetInteria.tv
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas