Naturalne recepty na odporność

Najwięcej infekcji oddechowych przydarza się nam w zimnych porach roku. Niskie temperatury to raj dla odpowiedzialnych za choroby układu oddechowego zarazków. Właśnie wtedy odzyskują one swoją żywotność. Dlatego warto w tym czasie wspomagać się ziołami i owocami roślin, które pobudzają odporność.

Owoc dzikiej róży wzmacnia siły obronne organizmu
Owoc dzikiej róży wzmacnia siły obronne organizmu123RF/PICSEL

Jeżówka purpurowa (echinacea) wzmacnia organizm. Zawiera biostymulatory, które pobudzają komórki żerne układu odpornościowego do pochłaniania i niszczenia zarazków. Zalecana jest nie tylko osobom zdrowym, które chcą uniknąć infekcji, ale również, by wzmocnić organizm po wyczerpującej antybiotykoterapii.

Jak zrobić nalewkę z korzenia echinacei? Wsyp do naczynia 100 g wysuszonego i zmielonego korzenia jeżówki i zalej 500 ml wódki. Następnie zamknij i włóż do lodówki na siedem dni. Przecedź nalewkę, zlej ją do butelek, szczelnie zamknij i ponownie wstaw do lodówki. Pij 20 kropli rozpuszczonych w kieliszku wody trzy razy dziennie, co drugi dzień. Terapia powinna trwać 20 dni.

Czarny bez – skuteczny na grypę. Uważa się, że zażywanie wyciągów z owoców tej rośliny przyspiesza średnio o trzy, cztery dni ustąpienie objawów grypy. Czarny bez wspomaga również leczenie opryszczki wargowej. Wielocukry obecne w jego owocach nasilają wydzielanie cytokin, pobudzających układ odpornościowy i ułatwiają miejscowe zwalczanie infekcji. Garbniki i triterpeny obecne w tej roślinie hamują wzrost bakterii wywołujących zapalenia górnych dróg oddechowych. Są pomocne nawet w zwalczaniu gronkowców i salmonelli odpowiedzialnych za lekooporne zakażenia szpitalne.

Przepis na pyszny domowy sok na przeziębienie: owoce czarnego bzu ogrzewaj powoli w garnuszku, rozetrzyj na miazgę i przecedź. Do otrzymanego soku dodaj równą ilość cukru, wymieszaj, rozlej do butelek i wypasteryzuj. Pij dwa, trzy razy dziennie po jednej, do dwóch łyżek.

Dzika róża – bogactwo witaminy C. W jej owocach znajduje się więcej kwasu askorbinowego niż we wszystkich innych jadalnych roślinach. Składnik ten ma kluczowe znaczenie dla odporności, gdyż stymuluje powstawanie limfocytów i leukocytów, odpowiedzialnych za niszczenie chorobotwórczych drobnoustrojów. Przy niedoborach witaminy C jest ich zbyt mało, by organizm mógł się skutecznie bronić. Ze względu na dużą wrażliwość witaminy C na dłuższe gotowanie, z domowych przetworów dzikiej róży godne polecenia są „szybkie” marmolady czy galaretki.

Marmolada: umyj dwa kilogramy owoców, obierz z szypułek, przekrój na połówki i dokładnie wybierz pestki. Do 1,5 litra wody dodaj jedną pokrojoną gruszkę (znacznie poprawia smak przetworu) i 1,5 szklanki cukru. Gotuj do momentu, gdy owoce rozmiękną. Przełóż do słoików, zakręć, pasteryzuj. Jedz dwie, trzy łyżki dziennie.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas