Reklama

Naturalne źródła witaminy C

W​arto mieć je codziennie na talerzu. O tej porze roku cytrusy są szczególnie ważnym składnikiem jadłospisu.

Są niezastąpionymi przebogatym źródłem naturalnej witaminy C, która wchłania się znacznie lepiej w organizmie, niż ta w postaci suplementu diety. A właśnie teraz nasz układ immunologiczny bardzo jej potrzebuje, bo stanowi ona paliwo do walki z wirusami i bakteriami, szczególnie zimą i wczesną wiosną. Zawarta w cytrusach witamina C jest ponadto konieczna do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę stawową i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien. 

Ale cytrusy dadzą nam nie tylko witaminę C. Dostarczą także wit. A, potas, fosfor, wapń. Wystarczy jedna porcja pokrojonych owoców dziennie lub szklanka świeżo wyciśniętego soku. O czym trzeba wiedzieć?

Reklama

Owoce cytrusowe o tej porze roku przywożone są z południa Europy (latem - z Ameryki,RPA i Australii), więc ich transport trwa teraz dość krótko. Aby przetrwały podróż, są spryskiwane chemikaliami. Dlatego przed obraniem ze skórki myj je pod strumieniem ciepłej, bieżącej wody, szorując szczoteczką. Najlepiej nie obieraj ich palcami, lecz użyj do tego noża. 

Cytrusy różnią się zawartością witaminy C i minerałów. Najwięcej wit. C ma pomelo (61 mg w 100 g); grejpfruty i pomelo mają niski indeks glikemiczny, więc są zalecane diabetykom.

Witamina C jest nietrwała, nie służy jej światło słoneczne, powietrze, za niska i za wysoka temperatura. Dlatego cytrusy najlepiej spożywać zaraz po obraniu, zaś sok najlepiej pić tuż po wyciśnięciu.

Koktajl z pomarańczy i grejpfrutów ze zmiksowanych owoców wraz z białymi błonkami, dostarczy nam też flawonoidów, które wzmacniają działanie witaminy C.

7/2016 Świat i Ludzie

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy