Naturalnie obniż ciśnienie
Roślina ta ma podobne właściwości lecznicze, jak czosnek pospolity.
Działa silnie bakteriobójczo, obniża ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na krążenie i pracę serca, zapobiegając m.in. miażdżycy. Pomaga zwalczać wirusy, bakterie i drożdżaka Candida albicans, odpowiedzialnego za grzybicę jelit.
Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Z najnowszych badań wynika, że zmniejsza też ryzyko rozwoju nowotworów za sprawą organicznych związków siarki, które działają jak przeciwutleniacz i chronią przed rozwojem wolnych rodników.
Aromatyczne liście zawierają dużo witaminy C i pobudzają apetyt. Zalecane są głównie jako włoszczyzna do wiosennych zup. Można je też dodawać do sałatek oraz marynować w oliwie. Można zrobić też czosnkowy sos pesto.
Jak go przygotować?
Potrzebujemy ok. 5 wiązek liści czosnku niedźwiedziego, 100 ml oliwy z oliwek i sól. Umyte i odsączone liście czosnku drobno posiekajmy. Następnie rozetrzyjmy z solą i oliwą, włóżmy do słoika i zamknijmy. Tak przygotowane pesto przechowujmy do kilku miesięcy w lodówce.