Nie jedz ich! One niszczą twoją odporność
Nic tak nie niszczy naszej odporności, jak przemęczenie i stres. Pewne produkty spożywcze również mogą się przyczynić do jej znacznego spadku. W obecnej sytuacji najlepiej jest ograniczyć ich spożywanie.

123RF/PICSEL
Nie jedz ich! One niszczą twoją odporność
Nic tak nie niszczy naszej odporności, jak przemęczenie i stres. Pewne produkty spożywcze również mogą się przyczynić do jej znacznego spadku. W obecnej sytuacji najlepiej jest ograniczyć ich spożywanie.

Produkty potraktowane głębokim tłuszczem zdecydowanie nie są zdrowe. Długotrwałe smażenie jedzenia sprawia, że tworzą się w nim wolne rodniki, które jak wiadomo, mają negatywny wpływ na odporność oraz niepożądane przez organizm tłuszcze trans. Najlepiej jest więc zastąpić smażone produkty tymi gotowanymi. Nie należy również kupować gotowych produktów, takich jak, chociażby chipsy. 123RF/PICSEL

Naukowcy nie są zgodni co do tego, czy kawa szkodzi, czy też pomaga. Fakt jest jednak taki, że wiele osób po jej spożyciu jest poddenerwowana oraz ma problemy ze skupieniem, a także ze stabilnym i regularnym snem, który jest niezwykle istotny dla naszego zdrowia. W niewielkich ilościach jest zatem dozwolona, ale nadmierne picie nie wpłynie na nas pozytywnie. 123RF/PICSEL

Mimo, że niektórym słodyczom trudno jest się oprzeć, zdecydowanie powinno się z nich zrezygnować. Częste spożywanie znacznej ilości tych produktów może negatywnie wpłynąć na żołądek, a także powodować zmęczenie. Wszystko za sprawą cukru, który zawierają słodycze. Cukier znacznie zmniejsza odporność organizmu. Substancja przeszkadza białym krwinkom w neutralizowaniu zagrożenia ze strony bakterii czy wirusów. W obecnej sytuacji powinno się zatem szczególnie ograniczyć jego spożywanie. 123RF/PICSEL

Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników regularnego spożywania mocnych trunków. Niewielka ilość czerwonego wina nie powinna nam zaszkodzić, a nawet może pomóc ze względu na zawartość cennych polifenoli. Jednak większość napojów alkoholowych spożywanych w nadmiarze nie ma na nas pozytywnego wpływu. Alkohol wpływa na przyrost tkanki tłuszczowej. Może przyczyniać się także do odwodnienia organizmu. Niestety, to wszystko znacznie osłabia odporność. 123RF/PICSEL

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Bonn wykazało, że fast foody mają negatywny wpływ na odporność ludzkiego organizmu. Podobno, nawet po powrocie do zdrowego jedzenia, organizm przez długi czas nie będzie w stanie wrócić do tak zwanej "normy". Naukowcy twierdzą, że układ odpornościowy traktuje niezdrowe produkty niczym wroga. Walczy z nim podobnie, jak robi to w przypadku wystąpienia infekcji. Ten fakt powinien dać nam do myślenia. Spożywając "śmieciowe jedzenie" znacznie zwiększamy ryzyko zachowania na niektóre choroby, takie jak cukrzyca czy choroby serca. 123RF/PICSEL

Mleko i inne produkty modyfikowane genetycznie Chociaż produkty mleczne mają wiele zalet, te modyfikowane genetycznie nie mają już tak pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Jeżeli więc masz wybór, zawsze wybieraj to, co naturalne. Zdaniem specjalistów, produkty sztucznie wytworzone u niektórych o wiele częściej mogą powodować alergie i przyczyniać się do obniżenia odporności organizmu. 123RF/PICSEL

Napoje gazowane zawierają ogromną ilość niezdrowego cukru. Nie należy ich zbyt często pić, ponieważ większość z nich zawiera sztuczne barwniki oraz inne szkodliwe substancje, których spożywanie może znacznie obniżyć odporność. Co więc powinno się pić w czasie pandemii? Najzdrowsza jest oczywiście woda, do której można dodać na przykład limonkę lub cytrynę. Świeżo wyciskane soki również mają na nas o wiele lepszy wpływ niż te kupione w hipermarkecie. 123RF/PICSEL