Nie pozwól, by wirusy zwaliły cię z nóg
Martwisz się, że pierwsze jesienne słoty przyniosą falę grypy? Już teraz zadbaj, by twój organizm nie dał się chorobie!
Szare dni, wypełnione deszczem i chłodnym wiatrem, zbliżają się nieubłaganie. By nie rozpocząć jesieni od kaszlu, kataru i gorączki, już dziś zacznij zwracać uwagę na swą dietę. Należy zjadać pięć niewielkich, sycących i rozgrzewających posiłków dziennie. Najlepiej, żeby składały się z produktów zbożowych z pełnego przemiału oraz kasz, które są bogatym źródłem minerałów takich jak cynk, żelazo i magnez. O tej porze roku w twoim menu nie może zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są one niezbędne dla zdrowego, silnego serca, prawidłowej pracy mózgu i układu immunologicznego.
Znajdziesz je m.in. w oliwie z oliwek, rybach, orzechach i pestkach. Codziennie sięgaj po warzywa i owoce. Jedząc je, uzupełniasz niedobory minerałów i witamin oraz ułatwiasz organizmowi zwalczanie chorobotwórczych wirusów. Ale ogranicz cytrusy! Chociaż dostarczają witaminę C, sprzyjają wychładzaniu się organizmu.
Ruch w służbie odporności
Ćwiczenia fizyczne powodują zwiększenie aktywności limfocytów, stanowiących podstawę odporności. Jeśli więc pogoda jest sprzyjająca, postaraj się chociaż chwilę przespacerować, pojeździć na rowerze lub pobiegać. Ruch na świeżym powietrzu to samo zdrowie, ale... trzeba pamiętać, żeby ubrać się w taki sposób, by nie doszło do wychłodzenia ciała lub jego przegrzania. Jeśli bowiem dopuścisz do tego, bardzo łatwo się przeziębić.
Zadbaj o to, by się wyspać
Sen jest niezbędny do właściwej regeneracji całego organizmu. W jego trakcie układy immunologiczny, nerwowy i hormonalny wracają do równowagi. To bardzo ważne, gdyż jeżeli jesteśmy wyspani, siły obronne organizmu odzyskują stan pełnej mobilizacji, a wówczas łatwo im pokonać atakujące nas wirusy i bakterie.
Agnieszka Pacuła