Nie trawisz jedzenia, które lubisz?
Puchniesz, dostajesz wysypki albo rozstroju żołądka... A wcześniej nie było takich reakcji? Co robić?
Nietolerancja pokarmowa może pojawić się nagle, u każdego, w każdym wieku. I dotyczyć pożywienia, które dotąd nie uczulało. Zwykle to mleko. Ale też jajka, orzechy, gluten (najczęściej z pszenicy).
To cię niepokoi?
Nie wiadomo dlaczego organizm zaczyna nagle inaczej niż dotąd reagować na pewne składniki pokarmowe. Enzymy trawienne ich nie rozkładają i niestrawione jedzenie zaczyna fermentować w żołądku i jelitach. W rezultacie wytwarzają się toksyny, zatruwające organizm. Objawy nietolerancji nie muszą pojawić się od razu po jedzeniu - czasem występują dopiero po kilku dniach, więc tym trudniej je skojarzyć z tym, co zaszkodziło.
Niestrawność
To najczęstszy objaw nietolerancji pokarmowej: biegunka, wymioty, bóle brzucha. Czasem zapalenie przełyku.
Osłabienie
Mogą pojawić się silne bóle głowy, zawroty, mroczki przed oczami, obniżenie nastroju, apatia. Zdarzają się bóle mięśni i stawów.
Pokrzywka
Czasem pojawiają się reakcje skórne: rumień, świąd, krosty, bąble, opuchlizna, afty i stany zapalne w jamie ustnej.
Zdiagnozuj się!
Dieta eliminacyjna
Jeśli pojawił się u ciebie któryś z powyższych objawów, a na wizytę u alergologa musisz długo czekać, zrób mały
test na własną rękę. Do tego właśnie służy tzw. dieta eliminacyjna.
Polega ona na wykreśleniu z jadłospisu "podejrzanego produktu". Należy go nie jeść przez dwa tygodnie i obserwować reakcję organizmu. Jeżeli przez ten czas niepokojące cię objawy nie wystąpią, to znaczy, że uczulał cię właśnie ów wyeliminowany produkt. A jeśli objawy się utrzymają, należy wyeliminować kolejny produkt na taki sam okres, aż w końcu trafi się na ten szkodliwy.
Dietę należy zacząć od wyłączenia mleka i jego przetworów, bo nietolerancja laktozy to właśnie najczęstsza przyczyna problemów. Następne w kolejności są jajka, orzechy, cytrusy, seler, truskawki, ryby i owoce morza, soja i pszenica.
Gdy po odstawieniu danego pokarmu czujesz się lepiej, upewnij się, że to on szkodzi. Jak? Na próbę włącz go na nowo do menu! Jeśli objawy powrócą, stanie się jasne, że go nie tolerujesz.
Pierwsza pomoc
Szybka herbatka
Potrzebne będą: 1 łyżka kwiatu nagietka (można też użyć dziewanny).
Zioła zalej szklanką wrzątku, przykryj pokrywką, odstaw na 15 minut. Odcedź płyn, wypij ciepły. Ta herbatka pomoże załagodzić podrażniony żołądek i uspokoi nadmierną fermentację w jelitach. Pij kilka razy na dobę.
Kisiel z siemienia
Potrzebne będą: 1 łyżka nasion lnu (ew. mielonych), woda.
Nasiona zalej szklanką wody, gotuj 10 minut, przecedź po ostygnięciu, wypij (mielone siemię wystarczy zalać szklanką gorącej wody - nie wrzątkiem - i parzyć 15 minut). Napój załagodzi sensacje żołądkowe i zapobiegnie przenikaniu toksyn do krwiobiegu.
Ziółka uniwersalne
Potrzebne będą: 50 g kwiatów krwawnika, 50 g rumianku, 50 g świetlika.
Zioła wsyp do dużego słoja, wymieszaj (trzymaj je w ciemnym miejscu). Trzy łyżki suszu zalej litrem wrzątku, parz przez 30 minut, przecedź. Taką herbatkę możesz mieć ze sobą w termosie przez cały dzień, wypij ją w trzech porcjach. Napar załagodzi objawy skórne, zaburzenia trawienia, wzdęcia, wymioty, wyleczy stany zapalne w ustach. Stosuj codziennie, także profilaktycznie, po całkowitym ustąpieniu objawów.
Domowe maści
Z krwawnikiem
Potrzebne będą: 15 g suszonych liści malin, 20 g kwiatów krwawnika, 10 łyżek oleju kokosowego.
Zioła dokładnie rozdrobnij. Olej rozpuść na patelni, wsyp susz, potrzymaj całość przez 5 minut na wolnym ogniu. Płyn przelej przez gazę do słoiczka, odstaw, aż zastygnie. Maścią smaruj kilka razy dziennie alergiczne zmiany na skórze.
Z majerankiem
Potrzebne będą: 1/2 kostki smalcu, 1/2 szklanki majeranku.
Zmiel ziele na pył, utrzyj ze smalcem, odstaw na 12 godzin. Stop na patelni, zlej przez gazę do słoika. Smaruj zmiany skórne kilka razy dziennie. Uwaga: nie stosuj, jeśli masz alergię na salicylany! Maści trzymaj w lodówce.
AGNIESZKA PACUŁA