Nie tylko marynaty wywołują raka. Co jeszcze?

​Rezygnacja z pewnych produktów w diecie chroni przed zachorowaniem na raka. Sprawdź, czego wystrzegać się najbardziej.

Przetwory mięsne często są modyfikowane. Warto wzbogacić dietę o tłuszcze roślinne
Przetwory mięsne często są modyfikowane. Warto wzbogacić dietę o tłuszcze roślinne123RF/PICSEL

Głównym czynnikiem zachorowania na raka jest jedzenie fast foodów. Jednak to nie jedyna grupa pożywienia, która sprzyja rozwojowi nowotworów. Co należy ograniczyć w codziennej diecie?

Zwracaj uwagę na etykiety produktów. Konserwanty i azotany zawarte w marynatach wywołują raka
Zwracaj uwagę na etykiety produktów. Konserwanty i azotany zawarte w marynatach wywołują raka 123RF/PICSEL

Potrawy marynowane

Spożywanie dużych ilości marynowanej żywności, zwłaszcza tej kupowanej w sklepach, zwiększa ryzyko raka żołądka i przełyku, a także raka tarczycy i jajnika. Produkty te są rakotwórcze, bo zawierają mnóstwo konserwantów i azotanów. Jeśli lubisz marynowane grzybki, przygotuj je sama. Produkt domowej roboty będzie mniej szkodliwy, niż ten kupiony w sklepie.

Stosuj sól himalajską. W jej kryształkach znajduje się sto pierwiastków. M.in.: fosfor, chrom, sód
Stosuj sól himalajską. W jej kryształkach znajduje się sto pierwiastków. M.in.: fosfor, chrom, sódMWMedia

Żywność o wysokiej zawartości soli

Udowodniono związek nadmiernej ilości soli w diecie z większym ryzykiem zachorowania na nowotwory trzustki, żołądka, nosa i gardła. Słona dieta szczególnie szkodliwa jest dla osób powyżej 50. roku życia i chorych na cukrzycę.

Przygotowując posiłki zastępuj sól świeżymi lub suszonymi ziołami. Smak soli może oszukać natka pietruszki oraz seler. Jeśli jednak nie potrafisz obyć się bez solonych potraw, pij dużo wody i jedz więcej warzyw i owoców - to wypłucze nadmiar soli z organizmu.

Rafinowane cukry

Cukier rafinowany powstaje poprzez oczyszczenie sacharozy z innych składników, co czyni go bezwartościowym  dodatkiem
Cukier rafinowany powstaje poprzez oczyszczenie sacharozy z innych składników, co czyni go bezwartościowym dodatkiem123RF/PICSEL

To m.in. biały cukier, który sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych, a dodatkowo powoduje wysokie skoki insuliny. Szkodzi także cukier brązowy, bo duże firmy dodają do niego melasy zamiast cukru naturalnego.

Chorobom sprzyja też syrop glukozowo-fruktozowy. Zastępuj cukier owocami, a kupując żywność, zwłaszcza tę pakowaną, sprawdzaj, jakiego cukru użyto do jej produkcji. 

Grillowane czerwone mięso

Zdaniem Światowego Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF)  spożywanie  czerwonego mięsa może zwiększać  ryzyko raka
Zdaniem Światowego Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) spożywanie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko raka123RF/PICSEL

Pieczenie tego mięsa w wysokich temperaturach doprowadza do wytwarzania się węglowodanów powodujących raka. Głównie jelita grubego i prostaty. Ogranicz ilość tego mięsa w diecie i raczej je gotuj. Możesz też zastąpić je drobiem, najlepiej indykiem, a jeszcze lepiej rybami.

Nowotworom zapobiegają też dobre nawyki

Posiłki jedz regularnie, bez pośpiechu. Urozmaicaj je. Nie dopuszczaj do nadwagi i otyłości.

Powiększający się obwód w pasie to powód  do niepokoju. To możne być niepokojący sygnał ze strony jelit
Powiększający się obwód w pasie to powód do niepokoju. To możne być niepokojący sygnał ze strony jelit123RF/PICSEL

Utrzymuj prawidłową wagę ciała. Wskaźnik BMI powinien wynosić od 18,5 do 24,9. Niedożywienie jest również czynnikiem sprzyjającym rozwojowi nowotworów. Unikaj otyłości brzusznej. Obwód talii u kobiet powinien wynosić mniej niż 80 cm, a u mężczyzn 94 cm.

Nie pomijaj codziennej dawki ruchu. Bądź aktywny fizycznie każdego dnia. Nie musi być to intensywny wysiłek, ale szybki marsz, jazda na rowerze czy pływanie. Wystarczy pół godzinny dziennie. Rzuć palenie. Pamiętaj o zgłaszaniu się na badania: cytologię, mammografię i kolonoskopię.

Zobacz także: 

Supermoce Ligi Niezwykłych StanduperówStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas