Niedocenione liście chrzanu
Najczęściej używamy korzenia, a liście dodajemy do kiszenia ogórków. Tymczasem oprócz wspaniałego aromatu, mają także właściwości lecznicze.

Działanie i stosowanie
Liście chrzanu usuwają toksyny i poprawiają metabolizm, przez co zapobiegają osiadaniu kryształków w stawach. Przy bólach reumatycznych pij po szklance maceratu dwa razy dziennie przez dwa tygodnie. Dodatkowo rób okłady na bolące miejsca trzy razy dziennie na 20 minut przez tydzień.
Jak przygotować macerat?

Liście chrzanu umyj, osusz i zmiksuj w blenderze. Przełóż do szklanej miseczki (nie może być metalowa ani plastikowa). Pulpę zalej szklanką przegotowanej, wystudzonej wody. Przykryj spodeczkiem i odstaw na sześć godzin (możesz to zrobić wieczorem i zostawić na noc). Po przecedzeniu macerat jest gotowy do picia.
Okłady

Trzy liście opłucz, osusz i zmiksuj w blenderze. Papkę rozsmaruj na kawałku gazy i przyłóż drugim kawałkiem. Zabandażuj. Nie stosuj papki bezpośrednio na skórę, aby jej nie podrażnić. Możesz przygotować zapas pasty w słoiku i przechowywać w lodówce do trzech dni.
Zobacz także: