Niedoczynność tarczycy - jak nie tyć?
Ta choroba jest na pierwszym miejscu przyczyn powodujących nadwagę u dzieci i dorosłych. Dlatego tak ważny jest sposób odżywiania – trzeba wiedzieć, co jeść i pić
Co to za choroba
W niedoczynności tarczyca produkuje za mało hormonów, w stosunku do potrzeb organizmu. Jednym z jej objawów jest przybieranie na wadze (nawet jeśli nic nie zmieniałaś w swojej diecie). Dzieje się tak dlatego, że hormony tarczycy biorą udział w regulacji metabolizmu, a gdy jest ich zbyt mało, spada jego tempo.
Do prawidłowego funkcjonowania tarczycy niezbędna jest odpowiednio zbilansowana dieta, najlepiej ułożona indywidualnie. Zdarzają się bowiem przypadki, kiedy ogólne zalecenia dla osób z niedoczynnością tarczycy, nie skutkują. Jadłospis powinien być też dostosowany do masy ciała.
To co ważne
Podstawą są regularnie spożywane posiłki (4-5 dziennie), oparte na świeżych i nieprzetworzonych produktach. U osób z nadwagą bądź otyłością zalecana jest dieta niskoenergetyczna. Ważna jest zwiększona ilość pełnowartościowego białka, które powinno stanowić ok. 15-18 proc. dzienne
go zapotrzebowania na energię. Dobrze, gdy pochodzi ono z chudego mięsa oraz ryb.
Białka można również szukać w nabiale, oczywiście, gdy nie ma przeciwwskazań, np. nadwrażliwości pokarmowych. Dzięki produktom białkowym usprawniony zostaje metabolizm i spalanie tłuszczu. Menu powinno być bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdziemy w rybach morskich czy oleju lnianym. Przy niedoczynności tarczycy nie są polecane diety niskotłuszczowe.
Kolejnym składnikiem pokarmowym są węglowodany. Należy unikać cukrów prostych, czyli słodyczy oraz produktów bogatych w syrop glukozowo-fruktozowy. Podstawą jadłospisu po- winny być węglowodany złożone, czyli produkty z pełnego przemiału takie jak: pełnoziarniste pieczywo, kasze, np. gryczana czy jaglana oraz brązowy ryż.
W codziennym menu równie istotne są owoce i warzywa. Ważne jest także, aby wypijać około dwóch litrów płynów dziennie, najlepiej wody niegazowanej (nie dla słodkich napojów), To zapobiega nadmiernemu obciążaniu nerek i przyspiesza przemianę materii. Podjadanie między głównymi posiłkami nie jest wskazane. A jeśli nie można się oprzeć, to najlepiej sięgać po świeże owoce, surowe warzywa lub jogurt naturalny.
Tego lepiej unikaj
Warzywa - owszem, ale z niektórymi jednak nie należy przesadzać. Surowe brokuły, brukselka i kapusta mogą obniżyć przyswajalność jodu z diety, ponieważ mają działanie wolotwórcze.
Najlepiej jest spożywać te warzywa po odparowaniu, ugotowaniu lub sfermentowane. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny także unikać potraw z białej mąki, dań smażonych, ciężkostrawnych i wysoko przetworzonych. Kofeina też nie jest wskazana.
Niezbędne składniki mineralne
Bezpośredni wpływ na funkcjonowanie tarczycy mają: selen: wy- starczy zjeść 1 orzech brazylijski, by zapewnić organizmowi 100 proc. dziennego zapotrzebowania na ten mikroelement; cynk: wołowina, pestki dyni i sezamu; jod: dorsz, ziemniaki, fasolka szpa- ragowa, algi morskie. Żelazo: - wątróbka, żółtka jaj.