Reklama

Niezdrowe przekąski zrehabilitowane

Pięć klasycznych już produktów spożywczych - negatywnie ocenianych za to, że są zbyt tłuste, zbyt słodkie lub ciężkostrawne - może zostać zrehabilitowanych, gdyż posiadają jednak znaczne wartości odżywcze.

Keczup

Produkowany na bazie koncentratu pomidorowego, cukru, octu, soli oraz przypraw, keczup prawie nie zawiera tłuszczu, a więc  z pewnością z korzyścią dla linii można nim zastąpić bogaty w tłuszcz (82 g/100 g) i w kalorie (657 kcal/100g) majonez; podczas gdy ketchup zawiera zaledwie 100 kcal/100 g. Konsumowany w rozsądnych ilościach, nadaje smak kanapkom, a po zmieszaniu z białym serkiem - może się przekształcić w dietetyczny sos.

Mrożona pizza

Pizza podstawowa (z dodatkiem pomidorów, żółtego sera, szynki, pieczarek) pod względem wartości odżywczych stanowi pełnowartościowe, choć nieco zbyt tłuste danie. Aby nie zwiększać jeszcze zawartości tłuszczu, nie posypujemy jej tartym serem. Ze względu na brak witamin i błonnika wskazane byłoby natomiast uzupełnienie takiego posiłku sałatą oraz owocami.

Reklama

Sardynki w oleju

Mają dwa razy więcej kalorii (259 kcal/100 g) niż sardynki świeże (134 kcal/100 g), lecz ochronne działanie zawartych w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 na układ sercowo-naczyniowy zostaje podwojone przez działanie oliwy. Pod warunkiem, że jest to oliwa z oliwek. Ponadto przez umieszczenie rybek w konserwie wzrasta potrójnie ilość zawartego w nich żelaza, a ilość wapnia zawartego w ościach zwiększa się wielokrotnie. A więc nie wyrzucajcie rybich szkielecików kotu. Zjedzcie je sami!

Sucha kiełbasa

Zawiera doskonałej jakości proteiny (białka); wszystkie podstawowe aminokwasy, witaminy z grupy B oraz żelazo. Może zastępować mięso. Ale ponieważ jest najbardziej kaloryczną wędliną, przyrządzając kanapki z suchą kiełbasą nie smarujmy już chleba masłem ani nie dodawajmy żółtego sera. Rozsądna porcja to pięć do dziesięciu plasterków kiełbasy. Jednakże nie jest ona zalecana osobom cierpiącym na dolegliwości sercowo-naczyniowe. Powinna także zostać wykluczona z jadłospisu w przypadku diety bez soli.

Masło orzechowe

Jest nieco mniej tłuste i mniej kaloryczne niż zwykłe masło. Dostarcza protein pochodzenia roślinnego oraz soli mineralnych, których nie zawiera zwykłe masło takich, jak potas, magnez i fosfor. W umiarkowanych ilościach jest zalecane sportowcom, dzieciom i wszystkim tym, którzy cierpią na skurcze mięśni oraz tym, którzy miewają napady zmęczenia. Powinni go natomiast unikać chorzy na cukrzycę, a także osoby, które pragną schudnąć.

Wiesława Pstrąg-Dworzańska

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | produkty | żywność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy