Niezwykłe lekarstwo, które zna każdy
Miód warto jeść regularnie można też sporządzać z niego okłady (na zmiany skórne i blizny) lub używać jak maści (liszaje, czyraki).
Jak najlepiej spożywać miód?
Najlepiej spożywać go na zimno, jeśli dodajesz go do wody, herbaty - nie powinna być wrząca. Wiele miodów traci lecznicze właściwości powyżej 40°C. Dobre rezultaty przynosi alergikom dwu tygodniowa kuracja miodem z okolicy, w której chory mieszka.
Pierwszy tydzień - codziennie jedz jedną łyżeczkę więcej, drugi tydzień - codziennie jedną łyżkę mniej.
Jaki miód wybrać?
Gryczany i rzepakowy - działają odtruwająco, pomagają walczyć z anemią (mają sporo żelaza, podobnie jak miód spadziowy), wspomagają wątrobę, działają przeciwmiażdżycowo. Te rodzaje miodu mają dość ostry smak. Zaleca się je także na schorzenia serca i układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi.
Akacjowy - warto go jeść przy problemach gastrycznych. Łagodzi zgagę, wzdęcia, zmniejsza zaparcia, a także koi nerwy.
Lipowy - działa napotnie, wzmacnia serce. Sięgaj po niego w okresie infekcji gardła i zatok - zwalcza bakterie.
Manuka - ma ostry, specyficzny smak. Spożywanie go korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, wzmacnia też odporność.
Okład z miodu
Gdy dokucza trądzik, miodem manuka smaruj twarz, plecy. Regularne stosowanie miodu na blizny i zagojone rany nie dopuści do przerostu blizny, a skóra w tym miejscu stanie się gładka i jasna. Każdy miód leczy liszaje, ropnie i czyraki. Gdy dokucza ból stawów, posmaruj skórę grubo miodem gryczanym, przyłóż gazę i zabandażuj. Powtarzaj okład kilka dni. Ból powinien się zmniejszyć.
Kompresy miodowe
Na przeziębienie, męczący kaszel pomoże kompres z łyżki miodu, łyżki mąki i kilkunastu kropli oleju lnianego. Składniki zagnieć jak na ciasto, przyłóż do klatki piersiowej (ale nie na wysokości serca), zostaw na kilka godzin lub całą noc.
Zobacz także: