Nowy zamiennik mleka. Same zalety?
Chociaż sporo osób stara się ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z diety mleko krowie, roślinne zamienniki nie zawsze spełniają oczekiwania co do smaku i wartości odżywczych.
Roślinne zamienniki mleka charakteryzują się zazwyczaj niższą zawartością białka i tłuszczu niż mleko krowie. Nie są też naturalnym źródłem wapnia i witaminy B12. Często charakteryzuje je "wodnisty smak", do którego niektóre osoby nie mogą się przyzwyczaić. Pod względem zawartości białka najbardziej zbliżone do mleka krowiego są napoje sojowe. Dobre właściwości smakowe i kremową konsystencję mają zamienniki owsiane, które niestety mają też dosyć dużą zawartość cukrów. Wszystkie napoje roślinne przypominające mleko są pozbawione laktozy i są doskonałym wyborem dla osób cierpiących na jej nietolerancję.
Warto czytać etykiety
Część roślinnych zamienników mleka jest wzbogacana w wapń i witaminy. To ważne szczególnie dla osób będących na dietach roślinnych. Niektóre z napojów są dosładzane cukrem, na co też warto zwrócić uwagę!
Osoby starające się zrzucić zbędne kilogramy oraz chorujące na cukrzycę, powinny dobrze przyjrzeć się tabelom zawartości składników odżywczych, ponieważ wartości mogą znacznie różnić się w poszczególnych przypadkach.
Np. mleko migdałowe jest niskokaloryczne i 100 ml dostarcza zaledwie 24 kcal, ale już "mleko" ryżowe niemal dwukrotnie więcej. Jeszcze bardziej kaloryczne jest "mleko" owsiane.
"Mleko" z grochu?
Poszukiwania idealnego zamiennika , który nie tylko świetnie komponowałby się ze smakiem kawy, ale i miał dobre właściwości odżywcze trwają. Dosyć świeżym pomysłem jest mleko z grochu, mające niemal tyle samo białka co mleko krowie, cechujące się przyjemną kremową konsystencją i wyprodukowane z lokalnych upraw.
Mleko z grochu ma być bogate w wapń, zawierać mniej kalorii niż mleko krowie, za to sporo błonnika, witamin i kwasów omega-3.