Reklama

Obniża cholesterol i chroni przed miażdżycą

Zawiera pektyny, które utrudniają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego bezpośrednio do krwi. Gotuj z niej krem przynajmniej raz w tygodniu.

Składniki

  • Średniej wielkości dynia Hokaido (możesz ją gotować ze skórką)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 3 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • łyżeczka masła lub łyżka śmietany
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz cayenne
  • natka do dekoracji

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. Zeszklij w rondlu na dobrze rozgrzanym tłuszczu, dodaj umytą, obraną i cienko pokrojoną na talarki pietruszkę i marchew oraz pokrojone ziemniaki i pocięty w kostkę miąższ dyni oczyszczony z pestek. Warzywa zalej wrzącą wodą, gotuj około 30 minut.

Gdy będą miękkie, wrzuć sparzone, obrane ze skórki pomidory z wydrążonymi pestkami i gotuj jeszcze około 15 minut. Ważne jest, aby pomidory wrzucić dopiero wtedy, gdy warzywa będą miękkie. Całość zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Do smaku dodaj łyżeczkę masła lub śmietany, sól, pieprz. Całość udekoruj natką pietruszki.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy