Obniżamy cukier we krwi
Naturalne sposoby w leczeniu cukrzycy.
Cukier we krwi można obniżać na wszelkie możliwe sposoby. Najskuteczniejszą metodą są oczywiście leki oraz dieta przeciwcukrzycowa, z której powinniśmy wyeliminować węglowodany. Często skuteczną pomocą są kuracje ziołowe, przyprawy oraz suplementy diety. Mogą poprawić reakcję organizmu na insulinę, czyli zmniejszyć insulinooporność, albo sprawić, że trzustka będzie jej więcej produkowała. Przetestujmy sprawdzone kuracje.
Odkryj aloes
Okazuje się, że dzięki stosowaniu aloesu obniżymy poziom cukru oraz podniesiemy poziom insuliny. To oznacza, że aloes potrafi w jakiś sposób zmobilizować trzustkę do wydajniejszej pracy. Dzięki temu chroni organizm przed zniszczeniami, jakich może dokonać cukier. Pomaga także osobom, u których cukrzyca dopiero się zaczyna albo które weszły w stan przedcukrzycowy. Dlatego zażywajmy preparaty z aloesu trzy razy dziennie przez trzy tygodnie.
Ostropest i gorzki melon
Stosuj ostropest jako dodatkową pomoc w obniżeniu poziomu cukru we krwi. Ma silne działanie przeciwzapalne, a cukrzyca nasila wszystkie stany zapalne w organizmie. Dobrze, by coś je zmniejszało, żebyśmy w ten sposób chronili organizm przed zniszczeniami wywoływanymi przez cukrzycę. Wyciąg z nasion tej rośliny skutecznie obniża poziom cukru we krwi, a sok podnosi wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Także wyciągi z gorzkiego melona mogą znacznie zmniejszyć dawkę przyjmowanej insuliny!
Dzięki jej działaniu rośnie liczba produkujących insulinę komórek w trzustce, a wątroba szybciej zużywa cukier krążący we krwi. Najlepiej działa, jeśli kurację melonem połączymy z codzienną dawką ruchu: dzięki melonowi mięśnie szybciej zużywają cukier. Efekty kuracji widać już po mniej więcej dwóch tygodniach stosowania wyciągów z melona. Dostaniemy je w postaci kapsułek, herbatek lub sproszkowanego zioła w sklepach zielarskich, może je dla nas zamówić też każda apteka.
Zacznij przyprawiać
Poziom cukru we krwi pomagają zmniejszyć imbir i cynamon dodawane do potraw i napojów.
Imbir. Można stosować świeży lub używać w postaci sproszkowanej albo w kapsułkach. Warto popijać herbatki ze świeżymi plastrami korzenia. Pamiętajmy, że regularne stosowanie obniża także ciśnienie.
Cynamon. Podnosi wrażliwość tkanek na insulinę, obniża ciśnienie krwi, usprawnia trawienie, poprawia przemianę materii. Korę cynamonową dodawajmy do deserów.
Żeń-szeń
Charakterystyczny korzeń kojarzy się z walką z bezsennością, ale pomoże nam także w regulacji poziomu insuliny. Jeśli nie mamy arytmii, alergii czy kłopotów z krzepliwością, możemy żuć wysuszony korzeń. Roślina ta zmniejsza insulinooporność tkanek, bo dzięki niej komórki organizmu lepiej reagują na działanie insuliny. Inne zioło, które przywędrowało do nas z Indii, to Gymnema sylvestris, czyli niszczyciel cukru. Jest tak skuteczne, że pomaga w obu rodzajach cukrzycy: typu 1 i typu 2.
U cierpiących na cukrzycę insulinozależną Gymnema pozwala obniżyć poranny poziom cukru, a u chorych na typ 2 skutecznie obniża poziom cukru we krwi i ilość produkowanej insuliny. Wyciąg z liści tej rośliny pozwala ograniczyć wchłanianie cukru w przewodzie pokarmowym. Gymnema poprawia też stan trzustki. Co ciekawe, powoduje, że gorzej czujemy słodki smak i w efekcie mamy mniejszy apetyt na słodycze.
Wróć do morwy białej
Popularne kiedyś drzewo o białych lub czarnych jeżynach doceniały nasze babki. W ziołolecznictwie owoce morwy wykorzystywane były przede wszystkim jako lek na gorączkę, kaszel i właśnie cukrzycę. Współczesne badania potwierdziły, że liście morwy hamują działanie enzymów, które rozkładają węglowodany w organizmie - a więc hamują trawienie cukru. Regularnie zażywana, morwa obniża cukier aż o połowę! Jeśli zmagamy się z początkami cukrzycy, możemy odsunąć od siebie widmo choroby. Chorując, dzięki kuracji naparami z morwy, możemy zmniejszyć ilość zażywanych leków. Kolejna bardzo znana roślina, działająca przeciwcukrzycowo, to fasola.
Jej strąki po wysuszeniu i sproszkowaniu mają działanie moczopędne i obniżające cukier. Wchodzą w skład niektórych preparatów ziołowych, stosowanych wspomagająco w leczeniu chorób dróg moczowych i cukrzycy. Zawierają też chrom, dzięki czemu mamy mniejszą chęć na słodycze.