Ocet jabłkowy - jego właściwości i zastosowanie
Powstaje na bazie jabłek, podczas fermentacji. Znany od dawna, gdyż o jego szerokim działaniu wiedzieli już starożytni.
Można wykonać go samemu w domu. Wpływa pozytywnie na zdrowie i na urodę. Wszystko za sprawą ukrytych w nim wielu cennych witamin oraz minerałów, które poprawiają kondycję ludzkiego ciała.
Ocet jabłkowy wspomaga odchudzanie. To dzięki zawartym w nim pektynom, które ułatwiają trawienie ciężkostrawnych potraw, poprawiają metabolizm oraz pracę jelit. Składa się również z kwasu octowego, który hamuje powstawanie tkanki tłuszczowej ciała.
Jeśli zależy nam na szybkim działaniu, warto przyjmować go trzy razy dziennie, przed posiłkami. Regularne spożywanie octu może zmniejszyć masę ciała i uniemożliwić efekt yo-yo, gdyż powstrzymuje wtórne gromadzenie się tłuszczu.
Korzystnie oddziałuje na zdrowie, sprawdził się jako naturalny lek w walce z różnymi chorobami. Pomaga alergikom, cukrzykom, osobom z podniesionym poziomem cholesterolu, przy grypie, anginie, bólach stawów, rozpuszcza kamienie nerkowe, łagodzi zgagę, nudności, bóle głowy, usprawnia funkcjonowanie układu krwionośnego, poprawia pamięć, wpływa na lepszą koncentrację, szybsze gojenie się ran.
Preparat polepsza stan naszej cery oraz włosów. Wchodząca w skład octu jabłkowego witamina E zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Niweluje zmiany trądzikowe, łupież czy nadmierne swędzenie skóry głowy. Zapobiega tworzeniu się blizn.
Niestety, ocet jabłkowy nie może być stosowany przez każdego. Nie powinny spożywać go osoby cierpiące na chorobę wrzodową, przyjmujące regularnie leki, kobiety w ciąży.
Więcej porad: