Ochroń się przed cukrzycą

Gdy trzustka przestaje wytwarzać insulinę lub organizm stracił kontrolę nad jej wykorzystywaniem, wówczas rośnie poziom cukru we krwi.

 
 © Bauer
Czosnek i cebula doskonale regulują poziom glukozy
 © Bauer

Bo glukoza, odżywia wszystkie komórki tylko wtedy, gdy pomaga jej w tym insulina. Bez insuliny poziom cukru we krwi rośnie, aż w końcu pojawia się w moczu, nadając mu słodki smak.

Zapobiegaj cukrzycy. Najczęściej do cukrzycy typu II doprowadzamy sami. Źle się odżywiamy, spędzamy życie na siedząco. Tymczasem utrzymanie prawidłowej ciała, w którym pomogą ćwiczenia i zrównoważona dieta, to najlepsza ochrona przed chorobą. Jeżeli badania wykazują, że masz wysoki poziom cukru we krwi, skonsultuj się z lekarzem. W takich sytuacjach stężenie cukru we krwi pomogą ci ustabilizować ziołowe herbatki oraz zmiana stylu życia.

Cebula i czosnek

Doskonale regulują poziom glukozy. Kładź je na kanapki, dodawaj do pieczonych potraw i zup. Stężenie cukru we krwi skutecznie obniżają też seler, por, czarne jagody, borówki i truskawki.

Strąki fasoli

Odwar z nich zapobiega skokom poziomu glukozy we krwi. 3-4 łyżki rozdrobnionych strąków fasoli zalej 2 szklankami ciepłej wody. Odstaw na parę godzin. Gotuj pod przykryciem 3 min. Odstaw na 15 min, a potem przecedź. Pij trzy razy dziennie po filiżance.

Znamiona kukurydzy

Dwie łyżki znamion zalej 2 szklankami letniej wody. Gotuj na wolnym ogniu, a potem pod przykryciem przez 3 min. Odstaw na 15 min, przecedź. Pij trzy razy dziennie po filiżance, najlepiej między posiłkami.

Mix ziołowy

Zmieszaj po 100 g liści czarnej jagody, mięty, pokrzywy, strąków fasoli i ziela dziurawca. Zioła zalej 5 l wrzątku i krótko zagotuj. Przecedź i wlej do wanny z wodą kąpielową. Zanurz się w niej na 20 minut. Zabieg powtarzaj co drugi dzień przez dwa tygodnie.

Świat i Ludzie 42/2010

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas