Ochroń się przed cukrzycą
Gdy trzustka przestaje wytwarzać insulinę lub organizm stracił kontrolę nad jej wykorzystywaniem, wówczas rośnie poziom cukru we krwi.
Bo glukoza, odżywia wszystkie komórki tylko wtedy, gdy pomaga jej w tym insulina. Bez insuliny poziom cukru we krwi rośnie, aż w końcu pojawia się w moczu, nadając mu słodki smak.
Zapobiegaj cukrzycy. Najczęściej do cukrzycy typu II doprowadzamy sami. Źle się odżywiamy, spędzamy życie na siedząco. Tymczasem utrzymanie prawidłowej ciała, w którym pomogą ćwiczenia i zrównoważona dieta, to najlepsza ochrona przed chorobą. Jeżeli badania wykazują, że masz wysoki poziom cukru we krwi, skonsultuj się z lekarzem. W takich sytuacjach stężenie cukru we krwi pomogą ci ustabilizować ziołowe herbatki oraz zmiana stylu życia.
Cebula i czosnek
Doskonale regulują poziom glukozy. Kładź je na kanapki, dodawaj do pieczonych potraw i zup. Stężenie cukru we krwi skutecznie obniżają też seler, por, czarne jagody, borówki i truskawki.
Strąki fasoli
Odwar z nich zapobiega skokom poziomu glukozy we krwi. 3-4 łyżki rozdrobnionych strąków fasoli zalej 2 szklankami ciepłej wody. Odstaw na parę godzin. Gotuj pod przykryciem 3 min. Odstaw na 15 min, a potem przecedź. Pij trzy razy dziennie po filiżance.
Znamiona kukurydzy
Dwie łyżki znamion zalej 2 szklankami letniej wody. Gotuj na wolnym ogniu, a potem pod przykryciem przez 3 min. Odstaw na 15 min, przecedź. Pij trzy razy dziennie po filiżance, najlepiej między posiłkami.
Mix ziołowy
Zmieszaj po 100 g liści czarnej jagody, mięty, pokrzywy, strąków fasoli i ziela dziurawca. Zioła zalej 5 l wrzątku i krótko zagotuj. Przecedź i wlej do wanny z wodą kąpielową. Zanurz się w niej na 20 minut. Zabieg powtarzaj co drugi dzień przez dwa tygodnie.
Świat i Ludzie 42/2010