Odmładzające rośliny, czyli superżywność
Lato to sezon na produkty bogate w cenne substancje odżywcze i antyoksydanty. Oto czego warto jeść najwięcej!
Angielski termin "superfood" (superżywność) robi oszałamiającą karierę. Tym mianem dietetycy określają produkty najbogatsze w związki biologicznie aktywne, minerały, witaminy, kwasy wielonienasycone, a nade wszystko w przeciwutleniacze, które zapobiegają starzeniu się organizmu i wielu chorobom. Na liście jest ponad 50 produktów z całego świata. Udowodniono, że jedzone systematycznie i w dużych ilościach mają korzystny wpływ na organizm. Lato to sezon na kilka rodzimych produktów uznanych za superżywność. Zobacz, jak działają.
Jarmuż
Należy do rodziny kapustnych, ale zasługuje na wyróżnienie. Niezwykle bogaty w wapń, potas, beta-karoten, żelazo, witaminy A, E, K, C, B1, B6, PP oraz w kwas foliowy. Ma działanie bakteriobójcze. Zawarty w nim sulforafan niszczy bakterie Helicobacter pylori i chroni przed wrzodami żołądka. Polecany przy problemach z układem krwionośnym, alergiach, astmie, żylakach. Kilka razy w tygodniu wypij koktajl z jarmużu i banana, zrób czipsy, lub przyrządź z niego sałatkę. Aby lepiej smakował, dokładnie skrop go w sokiem z cytryny i wstaw na noc do lodówki. Rano wymieszaj warzywo np. z pomidorami. Możesz też jarmuż ugotować na parze.
Pomidory
Zawierają likopen, związek chroniący skórę skórę przed promieniowaniem UVA I UVB i zapobiegający chorobom serca, miażdżycy i rakowi. Jeden dojrzały pomidor pokrywa 85 proc. dziennego zapotrzebowania na tę cenną substancję. Pomidory są też bogate w potas i witaminy C, PP, K, H, E. Pamiętaj, nie łącz ich z ogórkami! Zawierają askorbinazę - enzym niszczący witaminę C. Jeśli bardzo lubisz ten miks, zakwaś sałatkę octem jabłkowym lub dodaj kwaszonego ogórka. W lecie pomidory jedz codziennie, konieczne dojrzałe. Najlepiej wchłanialna postać likopenu to sosy i pasty. Dodawaj więc pomidory do różnych potraw na ciepło (do kapusty, lecza itp.). Zupa pomidorowa przynajmniej raz w tygodniu!
Nagietek lekarski
Napar z kwiatów pomaga przy problemach z układem pokarmowym. Łagodzi obrzęki, działa rozkurczowo, przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Wspomaga m.in. leczenie gronkowca złocistego. Doskonale wpływa na wątrobę i skórę. Szczególnie sok wyciśnięty z kwiatów i ziela lub kwiaty jedzone w całości, np. w sałatce, mają silne właściwości antyoksydacyjne. Napar możesz pić przez cały rok. Kwiaty dodawaj do każdej sałatki, upiększą ją i przy okazji też twoje ciało.
Warzywa kapustne
Brokuł, kalafior, kalarepa i wszystkie odmiany kapusty. Te ostatnie mają o połowę więcej witaminy C niż cytryna. Zawierają też wapń i witaminę U, zapobiegającą kamicy żółciowej oraz przyspieszającą gojenie wrzodów żołądka. Okłady z liści kapusty łagodzą bóle przy artretyzmie i zapaleniu piersi. Cenne składniki kapustnych są odporne na obróbkę termiczną. Gotuj kapustę jako przystawkę oraz dodawaj ją wraz z brokułami i kalarepą do zup jarzynowych.
Czarne porzeczki
Dzięki dużej dawce witaminy C zwiększają naszą odporność. Ich pestki zawierają kwasy wielonienasycone, mające działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dodawaj porzeczki do jogurtu, owsianki, rób koktajle.
Czarne jagody
Zmniejszają poziom stresu antyoksydacyjnego, który odpowiada za chorobę Alzheimera i Parkinsona. Zawarte w nich antocyjany działają korzystnie na wzrok. Bakteriobójcze, pomagają przy stanach zapalnych gardła, niszczą Helicobacter pylori. Lepiej je mrozić niż przetwarzać. Jedz codziennie!
15/2016 Show