Reklama

Reklama

Odporność z gwarancją

Zdaniem immunologów odporność aż w 70 proc. zależy od pracy jelit.

Dieta ma zatem znaczenie kluczowe, a w codziennym jadłospisie musisz zadbać o odpowiednią dawkę cynku, bakterii probiotycznych, żelaza, kwasów omega-3 oraz antocyjanów (silnych przeciwutleniaczy). Wrogiem odporności są nadwaga i zbyt mało snu.

1. Kwasy omega-3
Wiele badań udowodniło ich działanie zwiększające odporność. Najbardziej zalecane są kwasy pochodzące z ryb. Oprócz nich spożywaj również olej lniany i rzepakowy.

2. Cynk - twój sojusznik
Bogatym źródłem tego minerału są (oprócz ryb, alg i mięsa wołowego) również podroby i orzechy. By cynk dobrze się wchłaniał, potrzebujesz też witamin A i E, które zapewnią ci warzywa i owoce.

Reklama

3. Dużo zdrowych bakterii
Probiotyki znajdziesz nie tylko w jogurtach naturalnych, kefirach czy zsiadłym mleku, ale również w oliwkach, kiszonej kapuście oraz ogórkach.

4. Soki warzywne, dżemy
Jeśli chcesz zwiększyć liczbę limfocytów T, odpowiedzialnych za walkę z mikrobami, pij soki warzywne (z marchwi i buraków), jedz też żurawiny oraz niskosłodzone dżemy z malin, wiśni i jagód.

Więcej w serwisie

Burak, jarzębina, miód. 5 pomysłów na zwiększenie odporności

Chcesz w zdrowiu przetrwać zimę? Nie zapomnij o tych zasadach

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL