Odporność z gwarancją
Zdaniem immunologów odporność aż w 70 proc. zależy od pracy jelit.
Dieta ma zatem znaczenie kluczowe, a w codziennym jadłospisie musisz zadbać o odpowiednią dawkę cynku, bakterii probiotycznych, żelaza, kwasów omega-3 oraz antocyjanów (silnych przeciwutleniaczy). Wrogiem odporności są nadwaga i zbyt mało snu.
1. Kwasy omega-3
Wiele badań udowodniło ich działanie zwiększające odporność. Najbardziej zalecane są kwasy pochodzące z ryb. Oprócz nich spożywaj również olej lniany i rzepakowy.
2. Cynk - twój sojusznik
Bogatym źródłem tego minerału są (oprócz ryb, alg i mięsa wołowego) również podroby i orzechy. By cynk dobrze się wchłaniał, potrzebujesz też witamin A i E, które zapewnią ci warzywa i owoce.
3. Dużo zdrowych bakterii
Probiotyki znajdziesz nie tylko w jogurtach naturalnych, kefirach czy zsiadłym mleku, ale również w oliwkach, kiszonej kapuście oraz ogórkach.
4. Soki warzywne, dżemy
Jeśli chcesz zwiększyć liczbę limfocytów T, odpowiedzialnych za walkę z mikrobami, pij soki warzywne (z marchwi i buraków), jedz też żurawiny oraz niskosłodzone dżemy z malin, wiśni i jagód.
Więcej w serwisie