Olej z czarnuszki: Miej go w lodówce
Na co pomaga? Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Obniża poziom cholesterolu oraz chroni przed miażdżycą naczyń krwionośnych i chorobą wieńcową serca. Jest to możliwe, bo w około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnie wpływających na układ krążenia.
Zawarty w oleju związek chemiczny, tymochinon, spowalnia rozwój antybiotykoopornego gronkowca złocistego.
Działa on porównywalnie do aspiryny. Wpływa ochronnie na miąższ nerek i wątroby. Zalecany jest osobom starszym, zwłaszcza osłabionym lub po poważnych zabiegach szpitalnych.
Zapobiega cukrzycy. Wspomaga regenerację trzustki, odpowiedzialnej za produkcję insuliny, utrzymując cukier na dobrym poziomie.
Zwalcza pasożyty układu pokarmowego. Dorośli często nie wiedzą, że są chorzy, bo badania w tym kierunku zalecane są głównie dzieciom.
Przeciwdziała osteoporozie. Zwiększa gęstość mineralną kości.
Działa antyalergicznie. Łagodzi objawy chorób alergicznych, takich jak katar sienny, astma oskrzelowa czy egzema.
Działa antynowotworowo. Przyczynia się do zahamowania rozwoju i śmierci komórek nowotworowych. Z przeprowadzonych dotychczas badań naukowych wynika, że może powstrzymać rozwój komórek rakowych jelita grubego, białaczki, a także raka piersi.
Zobacz także: