Orzechy włoskie
To smaczny i zdrowy symbol jesieni. Kto ich nie lubi? Świetne solo, fantastyczne zarówno w słodkim, jak i w słonym towarzystwie.
Chrup je na zdrowie. Zawarte w nich witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają koncentrację i pamięć, pomagają też obniżyć poziom cholesterolu. W kuchni, poza deserami, orzechy włoskie dodaje się do sałatek, kompozycji serowych, makaronów, pizzy, drobiu, a nawet do owoców morza.
Wraz z makaronem
Zacznij od posiekania orzechów. Podsmaż je z rozgrzanym masłem. Do orzechów w maślanej otoczce dodaj gęstą śmietanę i w zależności od upodobań, szczyptę majeranku lub bazylii. Gotuj sos mieszając, aż straci ok. 1/3 swojej objętości.
Zdejmij patelnię z gazu i dodaj dużą porcję parmezanu. Przykryj pokrywką, a patelnię otul ręcznikiem, żeby sos nie wystygł. Ugotuj penne, odcedź, ale nie przelewaj zimną wodą. Podawaj od razu, polane sosem, posypane parmezanem, pokruszonymi orzechami i bazylią.
Nie tylko w sałacie
Wymieszaj sałatę masłową, lodową i radicchio. Zrób dressing z oliwy, miodu, musztardy i octu balsamicznego. Gruszkę pokrój w plastry i dodaj do sałat. Dołóż ser pleśniowy i dużą porcję orzechów. Skrop dressingiem, podawaj z grzankami.
Możesz też zrobić orzechową pastę do grzanek. Do blendera wsyp po pół kubka orzechów włoskich, pokrojonych oliwek, garść listków tymianku i pokrojonych suszonych pomidorów, łyżkę ketchupu, 4 łyżki oliwy z oliwek. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Pycha!
Orzech na śniadanie
Orzechy włoskie to nie tylko składnik musli. Można z nimi przyrządzać pyszne kanapki. Jeśli dzień zaczynasz słodkim akcentem, proponujemy tosty z pełnoziarnistego chleba z plasterkami banana i kiwi, polane gryczanym miodem i posypane pokruszonymi orzechami włoskimi.
A może zjesz bagietkę z ostrym serem pleśniowym i orzechami? Zwolennicy białego sera zakochają się w grzankach z miodem, plastrami białego sera i orzechami. Takie śniadanie da ci energię na cały dzień.